Vypranou kulatozrnnou rýži uvaříme doměkka a necháme okapat. Houby namočíme do malého množství vody, necháme je změknout a jemně usekáme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky a oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
Připravíme si náplň. Na oleji necháme zpěnit cibuli, vmícháme šunku, houby a vše krátce orestujeme. Za stálého míchání přidáme mleté maso, které zprudka opečeme. Masovou směs ochutíme rajčatovým protlakem, solí, pepřem, nasekanými čerstvými bylinkami, zakryté dusíme asi 15 minut a necháme vychladnout.
Vlažnou rýži promícháme se strouhaným sýrem a žloutky. Rýžovou hmotu osolíme a mokrýma rukama na dlani tvoříme placičky, které naplníme masovou směsí. Vytvoříme koule o průměru 3 - 4 cm a necháme v lednici ztuhnout. Pak je obalíme v trojobalu a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dorůžova.
Rýžové masové koule výborně chutnají s dušenou zeleninou nebo bramborovou kaší. Můžeme je však servírovat i za studena s pikantními dresinky.