Kysané (sterilované) zelí pokrájíme, zalijeme horkou vodou a uvaříme doměkka. Spařenou rýži vsypeme do kastrolku a dusíme do poloměkka.
Jemně nasekanou cibuli osmažíme na části másla dozlatova, přidáme na plátky rozkrájený česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a za stálého míchání asi 10 minut dusíme. Slaninu pokrájíme na kostičky a spolu s plátky klobásy osmažíme.
Do pekáčku vymazaného zbylým máslem dáme polovinu vařeného zelí, na ně vrstvu slaniny s klobásou, polovinu zakysané smetany, nedovařenou rýži a opečené mleté maso. Zakryjeme zbylým zelím. Povrch poprášíme mletou paprikou, přelijeme zakysanou smetanou a v předehřáté troubě alespoň hodinu pečeme.
Sedmihradské plněné zelí podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou.
1 porce plněného zelí má 1850 kJ (442 kcal).