Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme rozmočit. Mezitím nakrájíme slaninu, polovinu přidáme k mletému masu, druhou polovinu rozškvaříme a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený salám.
Žemle vymačkáme a vmícháme k mletému masu, přidáme osmahnutou cibuli se slaninou, vejce, prolisovaný česnek, 1 lžíci hladké mouky, sůl, pepř a majoránku. Kapii, kterou nakrájíme na drobné kostičky, promícháme s masovou směsí a s na kostičky nakrájeným tvrdým sýrem. Podle potřeby směs na sekanou s paprikou zahustíme strouhankou a utvoříme dvě šišky.
Sekanou s paprikou vložíme do vymaštěného pekáče, podlijeme horkou vodou a pečeme asi hodinu dozlatova.
Sekaná s paprikou je dobrá teplá i studená.