Připravíme si nejlépe domácí pomleté maso. Můžeme použít vepřové, hovězí, přidat i trochu kuřecího. V tomto případě bylo použito jen maso vepřové. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, dozlatova ji osmahneme na oleji, ke konci přisypeme najemno nastrouhanou mrkev a jen krátce prudce orestujeme.
Maso v misce promačkáme vidličkou a začneme dochucovat. K masu rozklepneme 2 vejce, přidáme najemno nakrájenou chilli papričku, cibuli s mrkví, majoránku, petrželku, tymián a jemný kečup. Dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, podle potřeby zahustíme bílou strouhankou. Směs na sekanou dobře promícháme, pomůžeme si rukama. Směs rozdělíme na 2 části a vytvarujeme bochánky, které zploštíme.
Na velké pánvi rozehřejeme olivový nebo jiný olej a sekanou nejdříve ze všech stran osmahneme. Ne příliš zprudka, aby se nám nespálila. Takto restujeme asi 10 - 15 minut za občasného obracení, poté podlijeme slabým vývarem, přikryjeme a na střední teplotě "pečeme". Další tepelná úprava trvá asi 25 minut. Stále kontrolujeme, obracíme a když je hotovo, necháme výpek téměř vypařit a vytvořit na sekané krustičku.
Sekanou z pánve nakrájíme na plátky a podáváme jako teplý hlavní chod s bramborovou kaší. Můžeme ji podávat i zastudena s chlebem jako chuťovku.