Připravíme si maso a zeleninu - jednu větší cibuli, větší mrkev, cca 200 g celeru a menší petržel. Zeleninu důkladně očistíme.
Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme, posypeme nastrouhanou zeleninou, cibulí, kořením, pokapeme citronovou šťávou, lehce zastříkneme octem a polijeme rozpuštěným máslem. Maso na svíčkovou necháme přes noc v lednici odležet.
Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody (asi 2 dl) a dusíme v troubě pod poklicí doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření. Zeleninu se šťávou přelijeme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Zahustíme hladkou moukou. Zalijeme smetanou ke šlehání a provaříme. Nakonec svíčkovou omáčku přecedíme, podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou, octem nebo přisladíme.
Maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.
Moje svíčková na smetaně výborně chutná s brusinkovým kompotem a houskovým knedlíkem.