Z hladké mouky, špetky soli, másla a vejce vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v ledničce. Malý květák rozebereme na malé růžičky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme okapat. Pórek nakrájíme na kolečka, uzené maso na drobné kostičky a společně orestujeme na oleji. Ementál nastrouháme na jemno.
Těsto rozválíme, vyložíme jím máslem vymazanou koláčovou formu, pokryjeme alobalem, posypeme fazolemi a v troubě při 180 °C pečeme asi 15 minut. Vejce rozšleháme s oběma druhy smetany, solí a pepřem. Alobal s fazolemi odstraníme, na těsto rozprostřeme květák, maso a pórek, zalijeme vejci se smetanou. Navrch nasypeme nastrouhaný ementál.
Slaný koláč quiche pečeme při 180 °C 40 - 45 minut.
Slaný koláč quiche s květákem ještě teplý podáváme jako hlavní chod.