Do míchací nádoby v pekárně dáme nejdříve vodu, med a rozpuštěné vychladlé máslo. Do jednoho rohu nasypeme sůl. Přidáme rovnoměrně po celé ploše obě mouky. Navrch nasypeme droždí a zaprášíme ho moučkovým cukrem. Pekárnu zapneme na program "klasik" a necháme pracovat. Pouze po zvukovém signálu ještě vsypeme slunečnicová semínka a překontrolujeme, že se těsto dobře zpracovává.
Když je těsto vykynuté, můžeme jej v pekárně potřít lehce octovou vodou, ale není to potřeba. Upečeme na příslušný program. Po upečení vyjmeme celou nádobu pomocí háčků, které má každá pekárna v základním balení.
Na prkénku otočíme dnem vzhůru a chléb vyklopíme. Pokud v něm zůstanou hnětací háky (hák), speciálním háčkem je vyjmeme a slunečnicový chléb necháme vychladnout.
Slunečnicový chléb z domácí pekárny nakrájíme na plátky a podáváme podle chuti.