V prvé řadě si připravíme naši pikantní omáčku. Cibuli nastrouháme na struhadle a v hlubší míse smícháme s nakrájenou chilli papričkou, petrželkou, octem, olejem a vodou. Celý obsah mísy rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a vejce natvrdo. Znovu mixujeme a dochutíme solí, pepřem a pro silné povahy ještě trochou chilli koření. Omáčku necháme odstát.
Nyní si připravíme těstíčko na patizony. V míse smícháme vejce, mléko, mouku a olej a důkladně promícháme. Těstíčko by mělo být středně husté. Dochutíme ho mletou pálivou paprikou a solí.
Patizony si oloupeme, nakrájíme na plátky, potřeme česnekem a solí, Poté jednotlivé plátky namáčíme do těstíčka a dáváme do fritovacího hrnce smažit na 3 - 5 minut.
Osmažené patizony naservírujeme na talíře a přelijeme pikantní omáčkou. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.