Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme rozkrájený rostlinný tuk, vejce, zakysanou smetanu, kypřící prášek, skořici, sůl a esence. Vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice odpočinout.
Po vyjmutí těsto znovu propracujeme a rukama vyválíme váleček. Nožem rozkrájíme na kousky. Každý kousek rozválíme na dlouhou slabou tkaničku, kterou v půlce ohneme a zapleteme. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a tkaničky do něj postupně vkládáme (můžeme použít i fritovací hrnec). Smažíme po obou stranách dozlatova.
Po vyjmutí dáme tkaničky na ubrousek okapat a ihned posypeme moučkovým cukrem. Smažené tkaničky podáváme ještě teplé, chutnají lépe.