Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Mrkev a petržel očistíme a nastrouháme. Cuketu (ne celou, stačí kousek) zbavíme slupky a rozkrájíme na malinké kostičky, omytá rajčata na kousky. Nať petrželky a bazalku jemně nasekáme.
Cibuli s česnekem zpěníme na másle, přidáme mleté maso a opékáme, dokud se maso nezačne drolit a nezbělá. Přidáme nastrouhanou mrkev s petrželí a krátce společně s masem smažíme.
Pak do směsi přidáme rajský protlak, naředěný hrnkem studené vody, oregano, cuketu, rajčata a nasekané bylinky. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a dusíme asi 30 minut. Podle potřeby můžeme ještě podlévat. Ke konci rozkvedláme v malém množství studené vody hladkou mouku, přilijeme do omáčky a necháme krátce projít varem, omáčka se ještě více zahustí.
Směsí s cuketou poléváme špagety nebo i jiné těstoviny, před podáváním posypeme strouhaným sýrem.