Těstoviny vložíme do dostatečného množství vroucí osolené vody a ihned je zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvaříme je al dente. Uvařené špagety pak scedíme, necháme okapat a promastíme lžící oleje, aby se neslepily.
Mezitím si připravíme omáčku. V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku, protlak, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Omáčku necháme provařit, přidáme nadrobno nakrájený fenykl, cibulku, hrášek, brokolici rozebranou na růžičky a na kostičky nakrájenou očištěnou papriku. Necháme opět krátce povařit.
Potom omáčku dochutíme utřeným česnekem, cukrem, sušeným kořením - oreganem nebo bazalkou a pepřem. Nakonec ji zjemníme smetanou, přivedeme k varu a nalijeme na teplé špagety.
Špagety v zeleninové omáčce před podáváním je posypeme najemno nastrouhaným sýrem a ozdobíme čerstvými bylinkami. Špagety v zeleninové omáčce ihned podáváme. Jedna porce má zhruba 2830kJ/675 kcal.