Cibuli a česnek oloupeme, stroužek česneku nakrájíme nadrobno a další stroužek česneku nakrájíme na velmi tenké plátky. Špek nakrájíme na kostičky.
Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na pánvi na olivovém oleji, špeku a rozmarýnu. Vedle v hrnci si předvaříme vodu a hodně osolíme. Do vařící vody vložíme špagety a podle zkušenosti vaříme 7 - 9 minut (prostě al dente).
Cibuli zalijeme rajčatovou omáčkou, přidáme na velmi tenké plátky nakrájený další česnek, víno a necháme pomalu bublat, než se uvaří špagety. V závěru vaření přidáme 4 lžíce vody z právě vařených špaget, protože voda dodá omáčce chuť, lesk a vláčnost, omáčka pak lépe na špagetách drží i vypadá.
V poslední minutě přidáme do omáčky 3 lžíce vody z hrnce, osolíme, opepříme a zamícháme. Téměř uvařené špagety dáme do pánve s hotovou omáčkou a jemně zamícháme.
Spaghetti amatriciana servírujeme na hlubokém talíři, posypeme nastrouhaným parmazánem a zdobíme čerstvou bazalkou.