Naklepeme si na plátky nařezané maso a potřeme hořčicí, posolíme, popepříme podle chuti. Přidáme vejce, okurku, půlku klobásky a zabalíme, párátkem nebo provázkem ptáčky upevníme. Ptáčky necháme uležet asi 10 - 15 minut v lednici.
Mezitím si nakrájíme nadrobno cibulku, kterou zpěníme na oleji, přidáme ptáčky a obracíme je, aby se nám nepřipálili nalijeme asi půl litru vody a podusíme asi 20 minut. Pak přilijeme 2 l vody a necháme vařit, dokud maso nezměkne a neuvaří se.
Až je maso uvařené, tak omáčku zahustíme bud světlou jíškou nebo moukou a vodou. Pro vylepšení chutě dochutíme omáčku hořčicí.
Španělské ptáčky podle Věrky servírujeme s houskovým knedlíkem a brusinkami.