Nejprve si připravíme bešamelovou omáčku. Do rozehřátého másla za stálého míchání vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Po minutě neustálého míchání po částech vlijeme mléko a přivedeme k varu. Bešamelovou omáčku ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Vsypeme 50 g strouhaného parmazánu a mícháme, dokud se sýr v omáčce nerozpustí.
Oloupané stroužky česneku nadrobno nasekáme a krátce opečeme na lžíci olivového oleje. K česneku přidáme proprané listy mladého špenátu. Můžeme přikrýt pokličkou a necháme pár minut prohřát, aby špenát změkl, přitom neztratil barvu. Špenát osolíme a necháme chvíli vychladnout. Poté jej nasekáme a promícháme s ricottou.
Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Některé je třeba povařit v osolené vodě, jiné nemusíme upravovat vůbec. Na dno lehce vymazané zapékací mísy rozložíme 3 plátky lasagní, na ně rozetřeme část bešamelu, špenátové směsi a opět rozložíme lasagně. Postupně vrstvíme tak, aby poslední vrstva končila špenátovou náplní.
Povrch posypeme zbylým parmezánem a zapékáme 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Posledních 10 minut pečeme lasagně odkryté, aby povrch lehce zezlátl.
Špenátové lasagne s ricottou necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat ozdobené lístky bazalky.