Polovinu slaniny nakrájíme na proužky a polovinu nadrobno. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) očistíme a nakrájíme nadrobno.
Hovězí zadní maso protkneme proužky slaniny, osolíme, opepříme, opečeme na rozehřátém sádle a odložíme na chvíli do tepla.
Do výpeku dáme zbytek drobně nakrájené slaniny, rozškvaříme ji, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Do tohoto základu dáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a očištěné a nakrájené houby. Opečeme, podlijeme vývarem, okořeníme celým novým kořením a bobkovým listem.
Opečené maso vložíme zpátky, pokapeme citronovou šťávou, přiklopíme a dusíme ve vyhřáté troubě téměř doměkka. Potom odklopíme a dopečeme. Ze šťávy vyndáme maso a koření, zahustíme ji moukou a povaříme 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a zahřejeme.
Šumavskou hovězí pečeni podáváme nakrájenou na plátky s houskovými knedlíky přelitými připravenou chutnou omáčkou.