Hovězí maso odblaníme a prošpikujeme. Maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a špek vmáčkneme dovnitř. Svážeme motouzem do úhledného válečku, osolíme, opepříme a na oleji opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na pánev po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou nebo na hrubo nastrouhanou zeleninu a orestujeme do zlatohněda. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, pak přidáme ocet, chvíli necháme vyčpět, nejlépe nad zapnutou digestoří. Pak přidáme hořčici, vývar, koření a osolíme.
Maso i omáčku na svíčkovou dáme do zapékací mísy a pozvolna pečeme na 100 - 150 °C, až bude maso měkké. Čím na menší teplotu a delší dobu pečeme, tím je maso pak lepší.
Poté maso vyjmeme z omáčky a propasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Přidáme smetanu a podle gusta dochutíme solí, cukrem a citronem.
Z masa odstraníme provázek a naporcujeme.
Svíčkovou na smetaně od babičky na talíři servírujeme s knedlíkem, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu. Pokud chceme mít více omáčky, tak přidáme více kořenové zeleniny, té nikdy není dost. Hlavně omáčku nenastavujeme mlékem nebo smetanou a moukou.