Zeleninu očistíme a nastrouháme. Prošpikujeme maso. Osolíme ho, opepříme.
Maso dáme do hrnce nebo pekáče a posypeme ho nastrouhanou zeleninou, cibulí, kořením, pokapeme citronovou šťávou. Vše lehce zastříkneme octem a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme přes noc v lednici odležet.
Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody, asi 2 dl, a dusíme v troubě pod poklicí doměkka. Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření.
Zeleninu se šťávou přelijeme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Zahustíme hladkou moukou. Zalijeme smetanou ke šlehání a provaříme. Nakonec vše přecedíme. Podle chuti omáčku osolíme, okyselíme citronovou šťávou, octem nebo přisladíme. Maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.
Svíčkovou na smetaně z trouby podáváme klasicky, s houskovým knedlíkem, brusinkami a kopečkem šlehačky.