Uzavřené plátkové sýry (i s obalem) ponoříme do horké vody asi na 20 - 25 minut, stále mírně vaříme. Sýr vyjmeme ze sáčků a vyválíme. Musíme pracovat dost rychle, jinak nám sýr opět zatuhne.
Během vaření si připravíme náplň. Papriku omyjeme a zbavíme nečistot. Nakrájíme ji na miniaturní kostičky. Šunku nakrájíme na tenké nudličky. Smícháme, přidáme čerstvě nastrouhaný křen, lučinu a zakysanou smetanu. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou. Podle toho, co máme po ruce. Dobře promícháme.
Rozválený plát sýra potřeme náplní, svineme do rolky, zabalíme do alobalu a dáme alespoň na hodinu do chladu.
Při podávání krájíme sýrovou rolku ostrým nožem na hrubší plátky.