Sdílet:

Oldřich Sahajdák

Redakce Jídlo.cz
Oldřich Sahajdák

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pětačtyřicetiletý šéfkuchař a spolumajitel restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise Oldřich Sahajdák se za své umění m...

Pětačtyřicetiletý šéfkuchař a spolumajitel restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise Oldřich Sahajdák se za své umění může pyšnit michelinskou hvězdou. Oldřich se kromě vedení týmu v luxusní a oceněné restauraci, jež realizuje již více než 15 let, věnuje také sestavování kuchařek a je lektorem vyhlášených kuchařských kurzů. Jeho základním zaměřením je nejen česká kuchyně, ale vaří a zároveň inovuje také jídla typická pro celou Střední Evropu. Kuchařině se věnuje prakticky od dětství a za svou velmi úspěšnou kariéru se stal jednou z předních tváří české gastronomie.

Životopis Oldřicha Sahajdáka

Kuchařské umění Oldřicha Sahajdáka má své základy v běžném českém gastronomickém vzdělání, skutečné dokonalosti však dosáhl praxí v zahraničí, kde se setkal s řadou výborných kuchařů a naučil se běžné procesy a přístupy využívané v luxusních restauracích především v Evropě. Veškeré získané znalosti pak uplatnil po návratu do České republiky, kde se nejdříve jeho talent prokázal v restauraci Ambiente, Na svůj úspěch pak navázal v podniku, v němž nyní působí také jako spolumajitel, tedy v restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise. Kromě vaření se v současné době věnuje také výuce a český trh obohacuje knihami s jeho inovativními a chutnými recepty.

Cesta na výsluní českého gastronomického nebe

Oldřich Sahajdák se jako řada jeho vrstevníků vyučil kuchařskému řemeslu, kde získal základní znalosti a schopnosti v oblasti gastronomie. Jako mnoho jiných se také rozhodl zúročit získané vzdělání v zahraničí, kam odjel v roce 1993 především s cílem zdokonalit své nabyté znalosti. Svůj talent pak tříbil v Německu, Itálii, Portugalsku. Po návratu byl nucen ještě absolvovat povinnou vojenskou službu, až poté mohl začít budovat svou kariéru šéfkuchaře.

Kariéra v České republice

V roce 1997 nastoupil Oldřich Sahajdák do restaurace Ambiente. Pracoval zde jako kuchař rok, poté se rozhodl vyzkoušet opět jaké je to v cizině – na Novém Zélandu. Po dvou letech, kdy se živil drobnými brigádami se v roce 1999 vrátil opět do České republiky, aby navázal na původní činnost. V restauraci Ambiente však byl plný stav, byla mu však nabídnuta možnost rozběhnout nový projekt sítí restaurací Potrefená husa spadající pod manažerskou skupinu restaurace Ambiente, pro které navrhoval menu i procesní postupy. Po půl roce se následně vrátil do Ambiente jako manažer kuchyně a pokračuje v rozvíjení svého plánu pozvednout především českou kuchyni na světovou úroveň.

Café Savoy a rozšíření vzdělání

Jeho cíle se začaly plnit při práci v Café Savoy, kde mohl uplatňovat především své vlastní nápady. Aby se zdokonalil ve svých schopnostech, odjel do Kalifornie na studijní pobyt. Kromě úspěšného absolvovaní prestižního kuchařského kurzu Culinary Institute of America (C.I.A.) se ve Spojených Státech seznámil také s konceptem degustačních restaurací, který se nakonec rozhodl převést také do rodné kotliny. Do České republiky se vrátil posílený znalostmi a připravený inovovat recepty zejména české kuchyně do takové formy, která odpovídá světovým standardům a která umožňuje implementaci do konceptu degustací.

La Degustation Boheme Bourgeoise

Zpátky v Praze začal Oldřich Sahajdák pracovat na svém projektu, který přetavil v otevření restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise v roce 2006. Ve vlastím konceptu pak začal uplatňovat kombinaci zahraničních postupů a tradic české kuchyně. Zakládá si především na čerstvých surovinách a propracovaných receptech vycházejících z postupů, jež byly aplikovány v běžné domácí kuchyni. V roce 2012 byla restauraci udělena hvězda v průvodci Michelin, která představuje v podstatě nejvyšší stupeň ocenění a velmi dobrý marketingový potenciál. V současné době Oldřich Sahajdák naplno pracuje ve své restauraci, připravuje nové recepty či upravuje ty staré a neustále se snaží držet kvalitativní úroveň svého podniku. Kromě toho se věnuje také lektorování kurzů Pražského kulinářského institutu a vydal dvě kuchařky, z nichž jedna byla spojena s charitativním výnosem.

Knihy a publicita

Oldřich Sahajdák vydal prozatím dvě kuchařky – je spoluautorem knihy Ambiente: the art of dinning: 980 g nejoblíbenějších receptů a autorem knihy Dejme dětem šanci vařením. Díky publicitě spojené s oceněním restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise můžete nalézt několik rozhovorů s tímto šéfkuchařem, například na Televizi Seznam.


zdroj fotografií: facebook.com

Galerie fotek s Oldřich Sahajdák

Oldřich Sahajdák
Oldřich Sahajdák
Oldřich Sahajdák
Oldřich Sahajdák
Oldřich Sahajdák



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Oldřich Sahajdák, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Oldřich Sahajdák.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: oldřich, sahajdák.

Kde najít informace



×