Bylinky a jejich využití v kuchyni

Článek byl publikován

Bylinky byly a vždy budou tradičním kořením naší kuchyně. Skoro každá hospodyňka na zahrádce pěstuje petrželku, pažitku - základní bylinky naší doby.  
Dnes v obchodech je lze koupit řezané ve svazcích, pěstujeme je na zahrádce nebo v truhlíku za oknem či na balkoně.
 
Bazalka je základní bylinkou, která se  používá do omáček např. na těstoviny. Výrazná chuť čerstvé bazalky je nesrovnatelná se sušenou. Bylinka je vhodná do všech druhů salátů, ale také do polévek.
 
Majoránka se přidává především do bramborových pokrmů, polévek, omáček a do výrobků ze zabíjačky. Ochutit  s ní můžete však i dušené maso, zvěřinu, luštěniny atd.
 
Rozmarýn má tvrdé tenké lístky, které připomínají jehličí. Používá se hlavně ve Špaňelsku, Itálii a Řecku. Rozmarýnem ochucejeme vepřové, jehněčí maso, drubež, ryby a přidáváme do omáček a  do těstovin.
 
Libeček svou vůni připomíná polévkové koření (tzv.Maggi). Ochucujeme jim hlavně polévky, omáčky, do tvarohových pomazánek, do nádivek, k dušenému masu se zeleninou apod. Čerstvý libeček má velmi výraznou vůni, a tak do pokrmů stačí přidat jen několik lístků.
 
Šalvěj má trpkou chuť a intenzivní vůni. Používá se hlavně k ochucení tučnějšího masa, které se tak tímto stane stravitelnějším, do nádivek, ostrých omáček, velice se hodí k rybám, lilkům, fazolím a do zeleninových polévek.
 
Petrželka je u nás všeobecně rozšířená. Lze ji najít snad na každé zahrádce. Ochucujeme jí polévky, vařené brambory, omelety, nádivky , rýžové pokrmy, pomazánky, saláty...
 
Bylinky přidají na chuti a vůni téměř každému jídlu a můžeme je různě kombinovat. Navíc jsou bohatým přísunem vitamínů.

Bylinky byly a vždy budou tradičním kořením naší kuchyně. Skoro každá hospodyňka na zahrádce pěstuje petrželku, pažitku - základní bylinky naší doby.   Dnes v obchodech je lze koupit řezané ve svazcí...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Bylinky a jejich využití v kuchyni

Odkazy na tématické stránky

Bylinky a jejich využití v kuchyni Bylinky a jejich využití v kuchyni Bylinky a jejich využití v kuchyni Bylinky a jejich využití v kuchyni

Autoři článku

Tomáš Rohlena
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů