Co jíst a pít v horkém létě?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Když rtuť na venkovním teploměru několik dní po sobě vystoupá k třiceti stupňům Celsia a výše, rychle zapomeneme na svíčkovou omáčku s knedlíkem a na vepřovou pečínku se zelím. Nemáme vlastně ani chuť na teplá jídla, chceme jen zahnat hlad, osvěžit se a třeba i ochladit. Naše tělo si samo říká, že máme jíst jen lehká, dobře stravitelná jídla, která příliš nezatíží náš trávicí systém a tím naše tělo nezahřejí ještě více. Víte ale která to jsou? A co máme v těchto tropických teplotách pít, a v jakém množství ?

Rozhodně rychle zapomeňte na studené a chlazené nápoje. Ty naše tělo donutí vydávat další energii na jejich ohřátí a tím se náš organizmus ještě více zahřívá. Nejvhodnější jsou proto vlažné nápoje, nepříliš sladké. Například slabý čaj nebo vlažná voda s pár kapkami citronové šťávy, nebo minerálka. Pijte v menších dávkách, ale dostatečné množství. Alkoholu je lepší v tomto počasí také raději vyhnout, přeslazené nápoje a káva se také nehodí.

Polévky si dopřejte, ale raději netučné, řídké zeleninové vývary se spoustou čerstvých zelených bylinek, jako je pažitka, petrželka apod. Také se hodí oblíbené studené polévky, ovocné nebo zeleninové. Třeba taková studená okurková polévka je velmi osvěžující a plná zdravých živin.

Čerstvé zeleninové saláty se zálivkou z jablečného octa jsou také výbornou volbou. Vybíráme raději sezónní zeleninu i ovoce, je kvalitnější než ta, co k nám putuje přes polovinu zeměkoule. Vyhýbáme se knedlíkům, jako přílohu volíme raději těstoviny, nebo zeleninu vařenou v páře, než smažené hranolky. Smažená a pečená jídla si necháme na podzim a připravujeme pokrmy vařením ve vodě, v páře a nebo restováním. Hodí se ryby, netučné maso nebo tofu. Nesladké jogurty, tvaroh nebo čerstvý sýr a zakysané výrobky vůbec, náš organizmus také tolik nezatíží.


Ovoce se doporučuje, ale rozhodně se jím nepřejídejte. Porce ovoce, nejlépe mezi jídly, přijde vhod. Třeba takový vodní meloun je v horku to pravé. Šťavnatý a osvěžující meloun je mnohem lepší způsob jak tělo ochladit, než například zmrzlina. Jistě, kdy jindy než v parném létě si chceme pochutnat na zmrzlině, ale ve velkých vedrech volte raději sorbety.

Na teplé a prosluněné léto se těšíme už od Vánoc. Příliš vysoké teploty, na které u nás vlastně ani nejsme zvyklí, nám ale moc nesvědčí. Když si budeme dopřávat jen to, co naše tělo ještě více nezahřeje, ale naopak spíše ochladí, budeme si dávat pozor na přemíru slunečních paprsků a velkou fyzickou námahu si necháme na chladnější období, budeme mít určitě krásné prázdniny a dovolenou, ať už jsme u moře nebo u rybníka.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Co jíst a pít v horkém létě?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Co jíst a pít v horkém létě?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jíst, pít, horkém, létě?.

Kde najít informace



×