Top 10 jedlých hub

Článek byl publikován

Všeobecně platí, že houby začnou růst několik dní po vydatnějším dešti, po kterém následují teplé dny. Tenhle zvláštní koníček, vstát za svítání a vyrazit do lesa, nachodit spousty kilometrů a třeba se i vrátit s prázdným košíkem, provozuje hodně lidí. Ten krásný pocit, když se vracíme z lesa s košíkem plným voňavých hříbků, lišek, masáků a mnoha dalších hub, ten za to stojí. A ta nezaměnitelná vůně při jejich čištění nebo krájení, tu jen tak ničím nenahradíme. K létu, k dovolené, k prázdninám proto patří i houbaření.

Houby vlastně rostou po celý rok, jsou houby jarní, letní, podzimní i zimní. Najdeme je v hlubokých lesích, na mýtinách, v parcích i v zahradách. A také v pěstírnách. Ano, některé z nich dnes už najdeme i na pultech naších obchodů. Houby jsou totiž, již od středověku, velmi oblíbenou tradiční surovinou v české kuchyni. Houbové polévky, vyhlášené houbové omáčky, smaženice, houbové guláše, houbové řízky. Nebo recepty ze staročeské kuchyně, jako je třeba kuba nebo fleky s houbami. Houby můžeme sušit, nakládat, zmrazit i zavařovat, takže kdykoliv se nám zachce, můžeme sáhnout do spíže a uvařit si houbové jídlo nebo houby použít jako koření. Díky tomu, že obsahují více než 90 procent vody, se občas doporučují i při různých dietách. Pro svůj obsah polysacharidu chitinu jsou ale houby dost těžko stravitelné, takže se příliš nedoporučuje jíst je na noc. A samozřejmě, kromě jedlých hub existují i nejedlé a jedovaté a pokud se v houbách opravdu dobře nevyznáme, měli bychom sbírat jen ty, co známe, nebo se poradit s odborníkem.

Některé z těch notoricky známých jedlých hub, které zná každý houbař, jsou například :

Hřib hnědý

Ve starších atlasech hub uváděný také jako suchohřib, patří k nejběžnějším a patrně nejznámějším houbám v našich lesích. Nejvíce roste v srpnu a v září a převážně v jehličnatých lesích. Má masitý klobouk, který málokdy červiví, což je jeho velká výhoda. Jeho uplatnění v kuchyni je velké. Patří do smaženic, je to výborná houba do houbových omáček, hodí se k nakládání a jsou z ní výborné i řízečky.

Bedla vysoká

Je to chutná a oblíbená houba na vysoké nožce, která roste obvykle ve skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích, hlavně na prosvětlených mýtinách. Její klobouk se nejčastěji používá ke smažení v trojobalu jako řízek, nebo se jen posolený a s kmínem orestuje na másle nebo sádle. Její nožka se většinou k vaření nepoužívá, ale můžeme ji usušit a použít rozemletou jako houbové koření.

Křemenáč osikový

Najdeme ho v listnatých i smíšených lesích, v hájcích a remízkách. Roste na písčitých půdách, v trávě, v mechu i v listí. Křemenáč osikový se hodí do všech houbových jídel, do houbových směsí, polévek i omáček. Můžeme ho smažit i nakládat do octa, dá se kombinovat i s jinými houbami nebo s různou zeleninou.

Liška obecná

Roste jednotlivě ale i ve skupinách v listnatých i jehličnatých lesích, hlavně pod smrky, borovicemi a buky. Stejně jako u některých jiných druhů hub, je i růst lišek závislý na čistotě ovzduší. Dobrá zpráva je, že se v poslední době opět začaly častěji vyskytovat. Lišky obecné jsou voňavé, chutné houby, které jsou v kulinářství velmi žádané, a to nejen u nás, ale i ve světě. Dají se použít začerstva v kuchyni v houbových jídlech a jsou výborné i nakládáné. Jejich výhoda je i to, že málokdy bývají napadené hmyzem.

Ryzec pravý a smrkový

Ryzce mají za syrova velmi specifickou chuť. Voní sice příjemně, ale chuť je nepříjemná, ostrá. Po tepelné úpravě však tyto ryzce patří jedněm z nejchutnějších hub. Můžeme je přidávat do houbových směsí. Ryzec pravý v octě je kulinářská delikatesa. Tyto dva druhy jsou pro svoji pikantní kořeněnou chuť výborné třeba jen opečené na sucho nebo na sádle, a výborně chutnají také grilované.

Špička obecná

Křehká houbička, která roste většinou ve skupinkách, od jara do podzimu, v zahradách, sadech, parcích a na trávnících. Je to drobná houba vhodná hlavně do polévek, do houbových směsí a pod maso. K vaření se používá pouze klobouček.

Klouzek obecný

Aromatická houba, kterou můžeme klidně zařadit mezi naše nejchutnější. Hlavní doba jeho výskytu je podzim a roste pod borovicemi ve vlhkém mechu. V naší kuchyni má všestranné použití. Můžeme ho naložit do sladkokyselého nálevu, hodí se do polévek i do omáček. Můžeme ho i sušit, ale před tím je nutné sloupnout slizkou pokožku.

Smrž obecný

Smrž obecný patří k prvním jarním houbám a zaslouženě i mezi nejchutnější houby. Je oblíbený nejen u nás, ale je vyhledávaný i ve světě. Roste na jaře, na vlhkých a teplejších místech, v křovinách a lesích. Musíme však pamatovat na to, že smrže nikdy nesmíme jíst syrové, je nutné vždy je tepelně upravit. Pro svou dutou hlavu jsou tyto chutné houby výborné k plnění různými náplněmi a dušení, hodí se do omáček a k masům.

Žampiony

Žampion je u nás masově oblíbená houba, které se česky říká pečárka. Roste v lesích, na loukách i na polích.A také v pěstírnách. Je to právě jedna z těch hub, které si kdykoliv koupíme v obchodě s potravinami. Žampiony můžeme kombinovat se zeleninou, vařit s masem, smažit obalené v trojobalu, naplnit náplní a dusit, mají v naší kuchyni významné místo. Kromě toho snižují hladinu krevního cukru a příznivě působí proti lámavosti nehtů a vypadávání vlasů.

Hlíva ústřičná

Další houba kterou si u nás koupíte v obchodech. Hlíva ústřičná roste na kmenech stromů a za své jméno vděčí tvaru svého kloboučku, který připomíná ústřici. K vaření se použivá právě tento klobouček. Asi nejznámějším a nejoblíbenějším jídlem z této houby je falešná dršťková polévka. Sušená a rozdrcená na prášek se hlíva ústřičná používá v čínské medicíně. Podobně jako žampion, prokazatelně patří k houbám, které jsou našemu tělu prospěšné. Snižuje hladinu cholesterolu, obsahuje bílkoviny, riboflavin, vitamíny B a C.

Jedlých hub je samozřejmě daleko víc, a kromě toho, že jsou kuchařskou delikatesou a velkým obohacením našeho jídelníčku, některé z nich mohou prospět i našemu zdraví.

Všeobecně platí, že houby začnou růst několik dní po vydatnějším dešti, po kterém následují teplé dny. Tenhle zvláštní koníček, vstát za svítání a vyrazit do lesa, nachodit spousty kilometrů a třeba s...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Top 10 jedlých hub
Top 10 jedlých hub Top 10 jedlých hub Top 10 jedlých hub Top 10 jedlých hub

Autoři článku

Tomáš Rohlena
Hana R.
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů