Nezapomínejme na citrusy, jsou pro nás důležité

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

S jarem leckdo z nás pociťuje mírnou únavu z dlouhé zimy, kdy bylo méně denního světla, naše kuchyně se zaměřila spíše na pokrmy kterými se zahřejeme, a možná teď trpíme nedostatkem vitamínů a minerálních látek, tolik potřebných pro náš organizmus. Než nám vyrostou bylinky a dozraje sezónní ovoce na zahradách, pomohou nám potřebné látky doplnit právě citrusy.

Toto lehce nakyslé nebo kyselé ovoce totiž dokáže náš organizmus opravdu nakopnout. Citrusy obsahují spoustu látek, které náš metabolismus po dlouhé zimě s radostí uvítá. Nabídka je veliká, od pomerančů, různých druhů mandarinek, citronů, limetek, grapefruitů až třeba k pomelu. A to jsou jen ty u nás nejznámější. Také kupodivu platí, že čím kyselejší citrus, tím je zdravější. Všichni víme, že hlavním přínosem citrusů je vitamín C. Jenže navíc tyto plody obsahují mnoho důležitých minerálů, například hořčík, vápník, draslík apod. Vláknina, kyselina citronová, karotenoidy a flavonoidy, to jsou všechno další velmi přínosné složky citrusů.

Třeba citrony. Jsou sice poněkud kyselé, ale v našem těle působí zásaditě. Takže v podstatě pomáhají při odkyselení organizmu a jsou velkým pomocníkem pro náš metabolismus.

Mandarinky zase obsahují navíc značné množství selenu, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy.


Limety obsahují éterické oleje, které nám, a to nejen v období chřipek, pomáhají porazit bakterie a viry.

Víte že vůbec největší množství antioxidantů obsahuje již zmíněné pomelo?

Přímá konzumace citrusů ale rozhodně není jediný způsob, jak je v naší kuchyni využít. A nejsou to jen zdravé nápoje a sirupy, ať už jednodruhové nebo jejich směsi, které jsme si oblíbili. Také z nich připravujeme ovocné saláty a máme je v oblibě nejen pro jejich přínos našemu zdraví, ale také pro to, že nám pomáhají třeba při hubnutí a především, protože nám chutnají.

V gastronomii můžeme najít spoustu receptů, kde hrají citrusy jednu z hlavních rolí, nebo se používají k jejich ochucení. Samozřejmě jsou to koláče, buchty, záviny a vůbec další druhy pečiva s ovocnými náplněmi. Buď použijeme čerstvé ovoce, ale také marmelády, džemy či kompoty. Bez těch se prostě neobejdeme. Také kandování je jeden ze způsobů zpracování plodů citrusů. A nejen dužina citrusů je zdravá, i kůra a někdy i bílá slupka pod kůrou je využitelná. Například bez pomerančové nebo citronové kůry se neobejdete při pečení mnoha druhů moučníků, sušenek nebo koláčů. A samozřejmě i při výrobě alkoholických nápojů a likérů, například Curacao, se bez citrusů neobejdeme. A nezapomínejme na zmrzliny, jejichž lehce nasládlá či nakyslá chuť nás v létě dokáže tak báječně osvěžit.

Prostě citrusy jsou pro náš jídelníček velkým přínosem. Je ale skupina citlivých lidí, kterým mohou způsobovat vyrážky a jiné alergické reakce. Ti musí být při jejich konzumaci opatrní. Také je dobré vědět, že kyseliny z citrusů při nadměrném užívání mohou poškozovat zubní sklovinu. Samozřejmě, i tady tedy platí, všeho s mírou.

Pomerančový džus s mrkví

Pomerančový džus s mrkví


Zdraví v jedné sklenici. A navíc, velmi chutné.


Citrónová poleva

Citrónová poleva


Jednoduchý recept na polevu, která se hodí na všechny druhy moučníků, na které si jen vzpomenete.


Jarní salát s grapefruitem a ořechy

Jarní salát s grapefruitem a ořechy


Zkuste ho, pochutnáte si.


Salát s cherry rajčátky, kapustou a  mandarinkami

Salát s cherry rajčátky, kapustou a mandarinkami


Zvláštní chutě spolu dokonale souznějí.


Pomerančový koláč z mandlové mouky

Pomerančový koláč z mandlové mouky


Vynikající moučník ke kávě a k čaji.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Nezapomínejme na citrusy, jsou pro nás důležité , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: nezapomínejme, citrusy,, jsou, pro, nás, důležité.

Kde najít informace



×