Top 3 překvapivých zdravotních benefitů konzumace mořských řas…

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Mořské řasy neboli mořská zelenina jsou zdrojem potravy pro živočichy nejen v oceánu, mají různou barvu od červené, zelené, hnědé až po černou. Nejčastěji rostou podél skalnatých břehů po celém světě, ale nejčastěji se jedí v asijských zemích, jako je Japonsko, Korea a Čína. Jsou extrémně univerzální a můžete je použít v mnoha pokrmech, včetně sushi, polévek, dušených pokrmů, salátů, doplňků a smoothies.

1. Obsahují jód a tyrosin, které podporují funkci štítné žlázy

Vaše štítná žláza uvolňuje hormony, které pomáhají kontrolovat růst, produkci energie, reprodukci a opravu poškozených buněk ve vašem těle. Vaše štítná žláza je závislá na jódu a bez dostatečného množství jódu se mohou časem začít projevovat negativní příznaky jako jsou např. změna hmotnosti, únava nebo otok krku. Doporučený dietní příjem (RDI) jódu je 150 mcg denně. Mořské řasy mají jedinečnou schopnost absorbovat koncentrované množství jódu z oceánu a obsah jódu se velmi liší v závislosti na druhu, místa pěstování a způsobu zpracování.

Níže je uveden průměrný obsah jódu ve třech různých sušených mořských řasách:

Nori: 37 mcg na gram (25% RDI)
Wakame: 139 mcg na gram (93% RDI)
Kombu: 2523 mcg na gram (1682% RDI)

Mořské řasy také obsahují aminokyselinu zvanou tyrosin, která se používá společně s jódem k výrobě dvou klíčových hormonů, které pomáhají štítné žláze správně vykonávat svou funkci.


2. Dobrý zdroj vitamínů a minerálů

Každý druh mořských řas má jedinečnou sadu živin. Posypáním sušenými mořskými řasami jídlo dodáte vašemu jídlu jedinečnou chuť a zároveň je to také snadný způsob, jak zvýšit příjem vitamínů a minerálů.

Obecně 1 lžíce (7 g) sušené spiruliny může tělu poskytnout:

Kalorie: 20
Sacharidy: 1,7 g
Bílkoviny: 4 g
Tuky: 0,5 g
Vláknina: 0,3 g
Riboflavin: 15% RDI
Thiamin: 11% RDI
Železo: 11% RDI
Mangan: 7% RDI
Měď: 21% RDI

Mořské řasy také obsahují množství vitamínů A, C, E a K spolu s folátem, zinkem, sodíkem, vápníkem a hořčíkem. Ačkoli to může přispět pouze k malému procentu některých výše uvedených RDI, použití řas jako koření jednou nebo dvakrát týdně může být snadný způsob, jak přidat do vaší stravy více živin. Protein přítomný v některých mořských řasách, jako je spirulina a chlorella, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To znamená, že mořské řasy vám mohou pomoci zajistit plný rozsah aminokyselin. Mořské řasy mohou být také dobrým zdrojem omega-3 a vitaminu B12. Například 4 gramy mořských řas nori obsahuje 100 % doporučené denní dávku vitamínu B12.

3. Obsahují řadu ochranných antioxidantů

Antioxidanty mohou způsobit, že nestabilní látky ve vašem těle nazývané volné radikály budou méně reaktivní. Díky tomu je méně pravděpodobné, že poškodí vaše buňky. Nadměrná produkce volných radikálů je navíc považována za základní příčinu několika nemocí, jako jsou srdeční choroby a cukrovka. Kromě toho, že mořské řasy obsahují antioxidační vitamíny A, C a E, mohou se pochlubit celou řadou prospěšných rostlinných sloučenin, včetně flavonoidů a karotenoidů. Bylo prokázáno, že chrání buňky vašeho těla před poškozením volnými radikály. Mnoho výzkumů se zaměřilo na jeden konkrétní karotenoid zvaný fukoxanthin. Je to hlavní karotenoid nacházející se v hnědých řasách, jako je wakame, a má 13,5 krát vyšší antioxidační účinky než vitamín E. Bylo prokázáno, že fucoxanthin chrání buněčné membrány lépe než vitamín A. Zatímco tělo ne vždy absorbuje fukoxanthin dobře, absorpci lze zlepšit konzumací spolu s tukem.




Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top 3 překvapivých zdravotních benefitů konzumace mořských řas…, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: top, překvapivých, zdravotních, benefitů, konzumace, mořských, řas….

Kde najít informace



×