Sdílet:

Hummus recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření15 minPočet porcí4 porce

Tahle pochoutka je tradiční zejména na Středním východě, kde se podává například s plackami, ale i v našich končinách je pasta z cizrny a sezamu stále populárnější. Obsahuje velké množství bílkovin, minerály, je vydatná a skvěle funguje jako dip nebo pomazánka na chleba.

(celý recept)

Ingredience receptu

  • 1 plechovka cizrny (nebo 120 g sušené luštěniny)
  • 100 ml ledové vody
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 120 g sezamové pasty Tahini
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky koriandru (lze vynechat)


Způsob přípravy

Z plechovky s cizrnou scedíme přes síto tekutinu a 50 ml nálevu odložíme pro pozdější použití. Sterilovanou cizrnu vsypeme do mixéru a pár kuliček odložíme stranou pro ozdobu. Kdo použije luštěninu sušenou, je nutné ji den předem naložit do studené vody a pak uvařit do měkka.

Do mixéru přidáme očištěné stroužky česneku, citronovou šťávu, sůl a rozmixujeme do hladka. Ke vzniklé hmotě přidáme sezamovou pastu, začneme mixovat a postupně přiléváme studenou vodu a odložený nálev z cizrny. Mixujeme tak dlouho, dokud pasta nezíská světlou barvu a nadýchanou konzistenci.

Nakonec nasypeme do mixéru římský kmín, přidáme olivový olej a směs další asi tři minuty mixujeme. Hummus dochutíme solí a pokud bude pasta příliš hustá, můžeme ji zředit trochou ledové vody.

Hummus ozdobíme pár kuličkami cizrny, zakapeme olivovým oleje, přidat můžeme čerstvý koriandr a podáváme s pečivem, plackami nebo třeba slanými tyčinkami.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Hummus recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Hummus.
Hledat podobné recepty na internetu jako Hummus

Kde najít informace



×