Co je hedvábné tofu? Vyzkoušejte recept na čokoládovou pěnu!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V asijských zemích jako jsou Čína a Japonsko je tofu ceněno jako bohatý zdroj bílkovin a jeho příprava zde má více než dvoutisíciletou tradici. Tofu je skvělé nejen svým složením, ale také lehkou stravitelností a téměř žádným obsahem cholesterolu. Čím se liší hedvábné tofu?

Bílkovinová bomba z Dálného východu

Tofu je oblíbené zejména díky vysokému obsahu přírodních proteinů a prakticky absenci cholesterolu. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o tvaroh ze sojového mléka. Tofu se získává z této přírodní tekutiny za pomoci srážení. Tradičním srážedlem jsou hořké soli získané z mořské vody, kterým se přezdívá Nigari. Jako srážedlo však může posloužit i kyselina citronová, sádra v potravinářské kvalitě, ocet nebo sůl.  

Klasické tofu je k dostání v mnoha variantách. Vybrat si ho lze například v přírodní či uzené úpravě nebo ochucené bylinkami.  

Co je hedvábné tofu

Konzistence hedvábného tofu je o mnoho jemnější než u klasického, proto se skvěle hodí pro přípravu pomazánek, jako náhrada jogurtu, tvarohu nebo smetany. Hedvábné tofu se dokonale hodí i pro přípravu dezertů, ať pečených či nepečených.


Základní rozdíl mezi klasickým a hedvábným tofu je v obsahu vody. Kostka pevné varianty obsahuje přibližně 50% vody, v hedvábné verzi je jí ještě o 30% více. Měkké tofu se kvůli tomu nelisuje a navíc obsahuje také více syrovátky.

Možnosti využití měkkého tofu i pro vegany

Jak bylo řečeno výše, díky měkké konzistenci se tato potravina hodí pro přípravu nátěrek na pečivo, dipů, ale také do pečení. V Japonsku je hedvábné tofu důležitým komponentem při přípravě miso polévky. Tofu nemá téměř žádnou chuť, proto je v používání velmi flexibilní. Hedvábné tofu lze použít také jako náhradu pro vejce, což ocení zejména ti, kteří se stravují vegansky.

Recept na čokoládovou pěnu s tofu

Potřebujete: 200 g hedvábného tofu, 100 g kvalitní hořké čokolády, lžičku vanilkové esence, špetku mletého kardamomu, špetku soli, 2 lžíce javorového sirupu nebo kokosového cukru, kůru z bio pomeranče

Postup:

1. Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Do mísy dáme tofu, přidáme kardamom, sůl a ingredience rozmixujeme do hladké konzistence. Poté přidáme rozehřátou čokoládu, kokosový cukr nebo javorový sirup a kůru z citrusu. Opět rychle promixujeme, aby čokoláda nezačala tuhnout.

2. Hotovou pěnu plníme do dezertních mističek a necháme zatuhnout v lednici. Hotový dezert lze ozdobit čerstvým ovocem.

Zeleninový salát s tofu

Zeleninový salát s tofu


Salát ze zeleniny získá s tofu větší sytost a neztratí nic na své chuti.


Mrkvové placky s tofu

Mrkvové placky s tofu


Placky z tofu? Stačí přidat mrkev a dokonalá svačina je na světě.


Boloňské špagety s tofu

Boloňské špagety s tofu


Za pomoci tofu lze nahradit maso. Vyzkoušejte oblíbený italský recept ve vegetariánské verzi.


Vaječná pomazánka s tofu

Vaječná pomazánka s tofu


Hedvábné tofu se skvěle hodí pro přípravu pomazánek. I do oblíbené vaječné nátěrky.


Smažené tofu s japonskou omáčkou ponzu

Smažené tofu s japonskou omáčkou ponzu


Pokrm ze sóji tofu lze také smažit. Inspiraci lze hledat v asijské kuchyni.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Co je hedvábné tofu? Vyzkoušejte recept na čokoládovou pěnu!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: hedvábné, tofu?, vyzkoušejte, čokoládovou, pěnu!.

Kde najít informace



×