Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Červené bobulky jsou považované za jeden ze symbolů léta a smlsnout si na čerstvých jahodách, ať už se smetanou či bez je zážitek, který si málokdo nechá ujít. Bohatou úrodu jahod lze zpracovat i pro pozdější použití, a to různými způsoby. Někdo sází na zamrazování či sušení ovoce, velmi populární jsou také marmelády a džemy z jahod. Které chutě jsou nyní trendy?

Jahody jsou šťavnaté, měkké, a proto se skvěle hodí k přípravě marmelád. Na rozdíl od tužších druhů ovoce je výroba takové marmelády snadná, nenáročná a levou zadní ji zvládnou i ti, kteří nemají s touto činností žádné zkušenosti. Základní recept na jahodovou marmeládu čítá tři ingredience: ovoce, želírovací cukr a kyselinu citronovou nebo citron. Marmeláda se však dá připravit v mnoha variacích a my si posvítíme na to, jak se mlsá v jižních i severních státech evropského kontinentu.

Italové sází na bazalku

U jižních národů jako jsou Italové platí jahody za top ovoce a italská marmeláda nabízí zajímavé chutě. Milovníci těstovin a pizzy často přidávají do pokrmů čerstvé bylinky, konkrétně bazalku. Nejinak tomu je i u marmelády, které aromatické zelené lístky bazalky dodají zajímavou chuť. Říz dodá italské jahodové pomazánce lžíce či dvě whisky. Její výroba je podobná jako při přípravě tradiční české marmelády. Ingredience stačí nasypat do hrnce, povařit, rozmixovat, opět povařit a naplnit do skleniček.


Skandinávská marmeláda

I v severských státech se těší jahodová marmeláda značné oblibě. Ale podobně jako v Itálii, i ve Švédsku či Norsku mají recept na marmeládu upravený na míru vlastním jazýčkům.

Ve skandinávské marmeládě sice můžete najít vanilku, která dodá pokrmu sladkost a vůni. Hlavní roli však hrají úplně jiné ingredience, a to lékořice nebo kardamom. Lékořici známe hlavně z dětských cukrovinek, na severu Evropy se však tato léčivka přidává do mnoha pokrmů, kterým dodá specifickou chuť. Že vám nevoní? V kombinaci s jahodami vytvoří lékořice zajímavou kompozici, která rozhodně stojí za vyzkoušení. A kdo pendrekové chuti opravdu nefandí, může ji nahradit semínky kardamomu.

Výborný džem z jahod a rebarbory

Výborný džem z jahod a rebarbory


Kombinace sladkých jahod a nakyslé rebarbory je dokonalá. Marmeládu můžete natřít na chleba, použít ji jako náplň do palačinek nebo moučníků.


Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina


Z červených bobulek jahod lze připravit i výtečnou zmrzlinu, která je skvělým osvěžením v teplých dnech.


Jarní smoothie z manga a jahod

Jarní smoothie z manga a jahod


Jahodové smoothie? Výtečná a zdravá snídaně nebo svačina, která nakopne!


Domácí jahodová vodka

Domácí jahodová vodka


Ze sezónního ovoce lze připravit také nealkoholické a alkoholické drinky. Co takhle vyzkoušet domácí jahodovou vodku?


Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda


Klasika, která se nikdy neomrzí, to je marmeláda z jahod! Příprava je snadná a na výtečné marmeládě si můžete pochutnat i v zimě.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy? , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jahodová, marmeláda:, jak, mlsají, jihu, severu, evropy?.

Kde najít informace



×