Top jahodové dobroty: džem, limonáda i zmrzlina
Sezona jahod je v plném proudu a červené ovoce zaplavilo stánky u silnic, pulty v obchodech i záhony na zahradách. Ovoce bohaté na vitamín C i minerální látky se v Čechách drží na vrcholu žebříčku popularity. Které dobroty z jahod vyrobit?
Zakousnout se do červené sladké jahody je požitek, který si nechá ujít jen málokdo. Aby byly jahody sladké a bohaté na úrodu, bylo třeba je zušlechtit. Kredit za to nese francouzský královský zahradník Antoine Duchesne, který v roce 1766 vytvořil zkřížením jahodníku virginského a chilského odrůdu, jež je podobná těm dnešním. Od té doby stoupala vzhůru popularita červeného ovoce bohatého na vitamíny i antioxidanty a na topu se drží dodnes.
Pro zdraví i pro chuť
Jahody nejen výtečně chutnají, ale konzumentům navíc dodají energii, podporují činnost krevního oběhu, zvyšují výkonnost a dokonce i sexuální apetit. Sladké plody mají i tzv. lesní jahody neboli jahodník obecný. Také z nich lze připravit spoustu laskomin a hodí se i pro níže uvedené recepty.
Kdo si chce chuť jahod užívat i v době, kdy rostlina neplodí, může červené plody konzervovat ve formě kompotu nebo džemu. Receptů je mnoho, my tentokrát preferujeme předpis bez konzervačních látek.
Jahodový džem bez chemie
V dřívějších dobách se hospodyňky musely obejít bez potravinářských želírujících a konzervačních látek. Musely si poradit s tím, co měly a světe div se – ono to funguje dodnes! Na jahodový džem budete potřebovat pouze tři ingredience, a to ovoce, cukr a citronovou šťávu. Míry v receptu jsou pouze orientační. Záleží totiž na preferenci každého, zda má džem raději sladší či nikoliv. S cukrem proto zacházíme opatrně a do směsi ho přidáváme postupně, po dílčím ochutnání.
Jahodový džem
Ingredience: 500 g zralých a nepoškozených jahod, šťáva z jednoho citronu (cca. 20 g), 370 g krupicového cukru
Postup: jahody zbavíme stopky, umyjeme je a osušíme papírovou utěrkou. Do rendlíku se silnějším dnem ovoce nakrájíme na kousky nebo ho rozmačkáme šťouchačkou na brambory. Jahody zahřejeme a pár minut necháme za stálého míchání odpařovat vodu. Pak přilijeme šťávu z citronu, přisypeme cukr a opět promícháváme. Když džem začne houstnout, je hotovo a můžeme ho přelít do sterilních uzavíratelných zavařovaček. Uzavřené nádoby s horkým obsahem otočíme hlavou vzhůru na dobu deseti minut nebo je můžeme dodatečně vysterilizovat.
Limonáda ze sladkých jahod
Nápoj z jahod dochucený mátou zpříjemní a osvěží parné letní dny. Příprava je velmi snadná.
Ingredience: 150 g jahod, 100 ml vody, 750 ml minerálky nebo sody, 60 g krupicového cukru, šťáva z jedné limety, půl citronu na plátky, svazeček máty
Postup: jahody zbavíme stopek, umyjeme je, nakrájíme na kousky a nasypeme do rendlíku, kde je rozmačkáme. Přidáme vodu, cukr a při mírné teplotě obsah hrnce zahřejeme. Vaříme pět minut. Jahody propasírujeme přes síto, zachycenou šťávu nalijeme do uzavíratelné nádoby a necháme ji vychladnout. Když je studená, přidáme šťávu z limetky, plátky citronu, kostky ledu a lístky máty. Základ zalijeme minerálkou nebo sodou, promícháme ho a uchováváme v chladu.
Jahodová zmrzlina
Společně s vanilkovou a čokoládovou patří jahodová zmrzlina k nejoblíbenějším druhům. Chladné osvěžení do teplých dnů ve formě sorbetu nebo smetanové zmrzliny zvládnete vyrobit i bez speciálního přístroje. Jak na to?
Ingredience: 140 g čerstvých jahod, 200 g sladkého kondenzovaného mléka (Salko), 500 g přírodního řeckého jogurtu
Postup: umyté jahody zbavíme stopky, nakrájíme je na kousky a rozmixujeme v mixéru. Pyré smícháme s kondenzovaným mlékem, přidáme jogurt a směs opět promixujeme. Tekutou zmrzlinu nalijeme do nádoby vhodné do mrazničky a dáme ji na 8 hodin zamrazit. Každou hodinu přitom směs promícháme. Před podáváním necháme zmrzlinu trochu povolit, aby se dala snadněji nabírat.
Jarní smoothie z manga a jahod
Výtečná snídaně nebo svačina, která dodá energii. To je smoothie z jahod a exotického manga.
Palačinky s jahodami a nutellou
Kdo by odolal palačinkám naplněným oblíbenou oříškovou pomazánkou a sladkým ovocem?!
Rebarborový koláč s jahodami
Kombinace jarního ovoce rebarbory a jahod je prostě dokonalá. Pro dezert jako stvořená!