Pečivo pro hladové krky? Bramborový chléb podle našich babiček!
Chléb, housky a rohlíky jsou dnes již samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Byly ale doby, kdy měli obyvatelé hluboko do kapsy a mouka platila za luxusní zboží. Jak si naše babičky a prababičky poradily s nedostatkem této základní suroviny? Mouku nahrazovaly bramborami a vzniklé pečivo stálo za to!
Lifestylový magazín Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, je plný inspirativních receptů a nápadů. Pořad nabízí pohled na to jak skloubit moderní uspěchaný styl života s historickou tradicí a občas zazní i opravdové perly.
Díky přízni diváků má magazín již 5. řadu a v posledním nedělním díle moderátoři představili nejen to, jak se dříve žilo ve skalních obydlích na Kokořínsku, ale přidali i několik zajímavých receptů.
Chléb trochu jinak
Jedním takovým receptem byl předpis na bramborový chléb, který představila paní Alena Gajdušková. V dřívějších dobách se bramborami nastavovala mouka, dokonce až polovina její dávky. Vzniklé pečivo bylo hutné, syté a vydrželo dlouho vláčné.
Recept nejen pro šetrné hospodyňky
Budete potřebovat: 1 kg hladké mouky, 1 kostku čerstvého droždí, 1 lžíci cukru, 2 lžičky soli, 3 uvařené brambory, kmín a vodu.
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, v jejímž středu vytvoříme důlek. Do prohlubně nalijeme trochu vody, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a umícháme kašičku. Vznikne tím kvásek, díky nemuž chléb krásně naroste. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a kvasnice necháme asi deset minut pracovat.
V mezičase nastrouháme na jemném struhadle oloupané brambory. Přidáme je do mísy, společně se dvěma lžičkami soli a kmínem. Přilijeme trochu vody a vypracujeme tužší těsto.
Ošatku vysypeme moukou, těsto do ní přemístíme, poprášíme ho moukou a necháme na teplé místě asi hodinu až hodinu a půl kynout.
Chléb uložíme na plech, do hrnce nebo jiné žáruvzdorné nádoby a pečeme ho deset minut na 250°C. Pak teplotu snížíme na 180°C a pečivo dopékáme 30 - 40 minut.
Po vytažení z trouby pecen potřeme vlažnou vodou. Chléb výborně chutná s čerstvým nebo bylinkovým máslem.
Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem
Voňavý a velmi chutný, takový je olivový chléb. Svělý je například pomazaný čerstvým máslem.
Bezlepkový chleba
Ani lidé, kterým nedělá lepek dobře, se nemusí vzdát oblíbeného pečiva. Bezlepkový chléb ho skvěle nahradí a chutná!
Plněný pita chléb
Chleba se jedl už od pravěku a tato jeho arabská varianta má mnoho příznivců dodnes.
Banánový chlebíček
Milovníky sladkého pečiva potěší tento chlébe, který je přímo napěchovaný voňavými, sladkými banány. Díky tomu ho prakticky není třeba nijak doslazovat.