Bezmasé řízky z květů? Vyzkoušejte kosmatice!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Řízky jsou v našich končinách velmi populární pokrm a prim hraje zejména jejich vepřová a kuřecí varianta. Smažit se dá i v těstíčku obalená zelenina a dokonce i některá květenství. Na jaře byly dříve populární takzvané kosmatice, tedy řízky květů bez černého.

Dar jarní přírody

Latinský název bezu černého zní sambucus nigra, lidově se mu však kvůli jeho lehce zapáchajícím květenstvím přezdívalo také smradinky či bezinky a kobzinky.

Keř bezu černého mnohdy připomíná menší strom. Roste při okrajích cest, polí, v křovinách i v zahradách. Velmi oblíbený je zejména u amatérských sběračů, protože z jeho květenství i plodů lze připravit skvělé limonády, povidla či likéry, jenž nejen dobře chutnají, ale také prospívají lidskému organismu. Bez obvykle kvete v červnu a jeho plody bohaté na vitamín C dozrávají v srpnu. Kdo chce tmavé bobulky – bezinky – sbírat, musí si pospíšit, aby nebyl u keře dříve než hejno ptáků, kterým bobulky velmi chutnají.

Smažená květenství – kosmatice

Původ názvu pokrmu není zcela jasný. Někteří ho odvozují od slova kosmatý, tedy rozcuchaný, protože květy bezu vypadají trochu neuspořádaně. Jiní dávají název do souvislosti se smažením, protože podobný název mívaly i další, smažené pokrmy. Kosmatice byly v dobách minulých dost populární a kdo chce odlehčit tělu od masa, může si je připravit právě teď. Sezona bezinek totiž pomalu a jistě startuje!


Recept na „rozcuchané" kosmatice

Nejprve je třeba květenství nasbírat. Při této činnosti se vyhýbejte místům, která jsou frekventovaná, ale také která jsou v blízkostech polí. Zde hrozí riziko, že mohou být květy kontaminované postřikem z pole. Květenství sbíráme do košíku, aby se nezapařila. Po přinesení domů je lehce oklepeme a na půl hodiny rozložíme na noviny, aby měl hmyz šanci opustit svůj příbytek a nestal se součástí oběda.

Pro netradiční řízky z květů budete potřebovat: 12 – 16 bezových květenství, 150 g hladké mouky, 65 ml bílého vína (či mléka), 1 žloutek, 1 bílek, 1 lžíci slunečnicového oleje, 1 lžíci krupicového cukru, 1 lžičku vanilkového cukru, sůl

Postup:

V hlubokém talíři umícháme těstíčko z vína, žloutku, mouky a špetky soli. Z bílků a cukrů vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do základu. Květ bezu chytneme za stonek a ponoříme ho do těstíčka. Kosmatice smažíme asi 2 – 3 minuty v rozpáleném oleji. Usmažený květ vyjmeme z pánve a necháme ho krátce okapat na papírové utěrce. Kosmatice podáváme teplé, posypané cukrem.

Bezový sirup

Bezový sirup


Jeden z nejtradičnějších doma vyrobených nápojů je bezinkový sirup. Výtečný je v kombinaci s perlivou vodou.


Bezinkové víno

Bezinkové víno


Z plodů bezinek se dají připravit i alkoholické nápoje, například chutné víno.


Bezinkový likér

Bezinkový likér


Likér z bezinek chutná a léčí zároveň. Kdo se dobře zásobí, může si na nápoji pochutnávat ještě v zimě.


Kosmatice

Kosmatice


Receptů na kosmatice je více. Stačí si vybrat.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bezmasé řízky z květů? Vyzkoušejte kosmatice!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: bezmasé, řízky, květů?, vyzkoušejte, kosmatice!.

Kde najít informace



×