Top recepty se zázvorem pro sychravé dny

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vytrvalá bylina zázvor je na pohled vcelku nenápadná. Kvete zřídka, dorůstá do výšky několik desítek centimetrů, ale to, co je na ní nejzajímavější, se ukrývá pod zemí. Svou sílu totiž zázvor lékařský schovává v oddenku, který se po staletí používá k léčení i k dochucování pokrmů.

V Asii se zázvor využíval už v době před narozením Krista a do Evropy se aromatický oddenek dostal díky Alexandru Velikému, který si ho do Řecka přivezl ze svých cest. Také Římané si zázvor oblíbili a brzy přišli na to, že lze nenápadný, zato voňavý a chuťově zajímavý kořen všemožně využít. Do našich končin se koření dostalo až o pár století později, a i když se na něj v průběhu staletí občas pozapomnělo, i v moderní době má oddenek zázvoru velké využití a je stále populární. Proč?

Výrazné koření i účinný lék

Zázvor lze použít k dochucování zejména asijských pokrmů, ale nejen jich. Kousek oddenku můžeme přidat do vývaru, omáček, dipů, i pod maso. Zázvor dodá jídlu říz i chuť. V chladném zimním počasí je velmi příjemný čaj ze zázvoru dochucený medem a citronem. Tělo zahřeje, rozproudí krev a navíc léčí. Zázvor působí na organismus protizánětlivě, má antivirové účinky, uleví od nevolnosti (i těhotenské), od bolesti hlavy i svalů.

Zimní zázvorové recepty pro dobrou mysl i zdraví

1. Omeleta pro zachmuřené dny


Ingredience: 250 g baby mrkvičky (nebo na tenké hranolky nakrájenou mrkev), 15 g čerstvého zázvoru, 60 g baby špenátu, 6 vajec, 2 lžíc sojové omáčky, 3 lžíce slunečnicového oleje, špetka cukru, šťáva z limetky, červená chilli paprička, 2 lžíce másla, lžička medu, sůl, sezamová semínka

Postup:

Mrkve pečlivě umyjeme a nakrájíme. Očištěný zázvor pokrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a krátce na něm orestujeme sezamová semínka. Když začnou "vyskakovat" z pánve, sesypeme je na talíř a necháme vychladnout. Pánev vytřeme papírovou utěrkou, nalijeme na ni čerstvý olej a na něm orestujeme mrkve a zázvor, které dochutíme solí a medem. Přidáme dvě lžíce vody, pánev zakryjeme a zeleninu necháme asi 10 minut podusit. V mezičase pečlivě propláchneme špenát a pokrájíme chilli papričku. Do mísy rozklepneme vajíčka, ochutíme je sojovou omáčkou, solí, cukrem a rozšleháme je. Do menší pánve nalijeme lžíci oleje, přidáme máslo a tuk rozehřejeme. Do něj nalijeme polovinu vaječné směsi a necháme ji ztuhnout. V průběhu procesu omeletu za pomoci ploché vařečky nebo stěrky nadzvedáváme ode dna, aby se nepřipalovala. Když je pevná, navršíme na ni polovinu špenátu a vaječnou placku zarolujeme. Omeletu servírujeme s mrkví pokapanou limetkovou šťávou a posypanou sezamovými semínky.

2. Kuřátko s vůní dálek

Ingredience: 20 g čerstvého zázvoru, 4 kuřecí čtvrtky, 1 mrkev, 250 ml zeleninového vývaru, 1 menší cibuli, 1 lžičku kari koření, limetkovou šťávou, 3 lžíce oleje, kousek pórku, 150 g kuskusu, sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěný zázvor najemno nastrouháme. Obě ingredience smícháme v misce s kari kořením, limetkovou šťávou, trochou soli a lžící oleje. Kuřecí čtvrtky umyjeme, osušíme, nasolíme a pod kůži rukama naneseme vzniklou kari směs. Čtvrtky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě předehřáté na 200°C je pečeme 45 minut. Mezitím očistíme pórek, který stejně jako mrkev podélně nakrájíme na tenké kousky. Asi deset minut před koncem pečení masa rozehřejeme na pánvi olej a zeleninu krátce orestujeme. Do pánve nalijeme vývar, přivedeme ho k varu a osolíme. Do vroucího vývaru nasypeme kuskus, pánev sundáme z plotny, zakryjeme poklicí a kuskus necháme „dojít“. Maso podáváme s hotovou přílohou.

3. Sladká tečka nakonec

Ingredience pro základ: 400 g jablek, 1 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 50 ml jablečného džusu, špetka skořice  

Ingredience pro posyp: 50 g změklého másla, lžička nastrouhaného zázvoru, 70 g polohrubé mouky, 40 g třtinového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 40 g nasekaných mandlí, špetka nastrouhané citronové kůry

Ingredience pro krém: 50 g smetany ke šlehání, 150 g zakysané smetany, 1 lžíci cukru, trocha citronové šťávy

Postup:

V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme oloupaná a nakrájená jablka, citronovou šťávu, jablečný džus a jablka rozvaříme. Pak vmícháme skořici, směs odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Mezitím připravíme posypku. Do rendlíku dáme máslo a necháme ho rozpustit, přidáme nastrouhaný zázvor, zbytek přísad a vše dobře promícháme. Posypku necháme půl hodiny vychladnout, pak ji rozložíme na pečící papír a v troubě předehřáté na 180°C ji pečeme čtvrt hodiny. Pro krém vyšleháme šlehačku, přimícháme k ní zakysanou smetanu, cukr a trochu citronové šťávy. Krém rozdělíme do skleniček, na něj navršíme rozvařená jablka a nakonec dezert zasypeme posypkou.

Čínské zelí se zázvorem

Čínské zelí se zázvorem


Salát, který má říz! Kombinace čínského zelí a zázvoru je příjemně pikantní.


Zázvorové sušenky

Zázvorové sušenky


Voňavá svačinka, kterou ocení malí školáci i velcí pracující.


Losos se zázvorem a medem

Losos se zázvorem a medem


Kombinace štiplavého zázvoru a medu je dokonalá. Na rybě jako je losos obzvlášť dobře vynikne.


Jablečný koláč se zázvorem

Jablečný koláč se zázvorem


Špetka zázvoru jablečný koláč skvěle ovoní. Skvělá volba pro zimní pečení!


Zázvorový čaj

Zázvorový čaj


Pomáhá při nachlazení a skvěle funguje i jako lahodný čaj pro běžné pití.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top recepty se zázvorem pro sychravé dny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top y se zázvorem pro sychravé dny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: top, zázvorem, pro, sychravé, dny.

Kde najít informace



×