Hruškový kompot recept
Pochutnat si v zimě na hruškovém kompotu ovoněném skořicí a hřebíčkem, je slast. Kdo je fanouškem tohoto ovoce, má nejvyšší čas připravit si zásobu kompotů na zimu. S nástupem podzimu totiž vrcholí sezóna hrušek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg hrušek
- 350 ml vody
- 150 g krupicového cukru
- 3 hřebíčky
- 2 kousky celé skořice
- špetka namleté vanilky
Způsob přípravy
Hrušky umyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Do hrnce nalijeme 350 ml vody, přidáme oloupané slupky i jádra, hřebíčky, skořice a přivedeme k varu. Směs povaříme 10 minut a v mezičase si nakrájíme hrušky na středně velká sousta.
Po uplynutí času vodu slijeme, slupky i jádra vyhodíme a tekutinu opět vrátíme do hrnce. Přidáme nakrájené hrušky, cukr a namletou vanilku (kdo nemá lusk, může použít vanilkový cukr).
Budoucí kompot přivedeme k varu a necháme asi 5 minut probublávat. Pak ho zchladíme a naléváme do sterilních, uzavíratelných sklenic. Sklenice zavařujeme při teplotě 90°C, a to půl hodiny.