Pampeliškový sirup recept
Na jaře se louky zbarví do žluta, protože kvete Smetánka lékařská, lidově zvaná pampeliška. Tahle kytka s jasně žlutými květy se už po staletí používá k léčení nejrůznějších neduhů. Sirup z pampelišek podporuje trávení, zmírňuje pálení žáhy, pozitivně ovlivňuje i činnost ledvin, jater a bonusem je, že moc dobře chutná. Sirup z pampelišek se na rozdíl od pampeliškového medu nemusí vařit, proto v něm zůstane více prospěšných látek. Sirup můžeme podávat po lžičkách nebo ho naředit vodou a popíjet jako léčivý drink.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1000 květů pampelišek
- 600 g krupicového cukru
- 3 bio citrony
Způsob přípravy
Do litru vody nasypeme cukr, směs zahřejeme a necháme povařit tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Cukrovou vodu následně odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Pampeliškové květy pečlivě propereme pod vodou, natrháme na kousky a přidáme do cukrové vody. Hrnec zakryjeme pokličkou a sirup necháme 2 dny odpočinout v chladu a temnu.
Po uplynutí doby sirup přecedíme přes plátýnko (klidně i několikrát), dochutíme ho vymačkanou citronovou šťávou, nalijeme do sterilních, uzavíratelných sklenic a uložíme do chladu.