Rajčatová omáčka recept
Tahle červená omáčka se používá jako základ na těstoviny, jako nátěrka na pizzu a připravit z ní můžete i rajskou polévku. Kdo je příznivcem rajčatové omáčky, ten většinou čeká na hlavní sezonu této zeleniny, která připadá na léto. V tuto dobu jsou rajčata nejchutnější, cenově nejdostupnější a zahrádkáři sklízí jejich bohatou úrodu. Když připravíte omáčky více, můžete ji uchovat ve sterilních uzavíratelných sklenicích a zavařit. Omáčku si pak budete užívat i v době, kdy bude dávno po sezoně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 10 větších zralých rajčat
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
- cukr
Způsob přípravy
Cibule očistíme a najemno nakrájíme. Rajčata umyjeme a nakrájíme na středně velké kousky.
Na pánvi zahřejeme olivový olej a nakrájenou cibuli na něm necháme zesklovatět.
Do pánve přidáme nakrájená rajčata, prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a trochu cukru.
Omáčku povaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Horkou omáčku propasírujeme přes cedník, pokud bude třeba, tak ji dochutíme a naléváme do sklenic.