Sekaná s medovou krustou recept
Mleté maso je pro svou snadnou zpracovatelnost u hospodyněk velmi oblíbené a dá se říct, že upečené v podobě šišky je klasikou. Receptů na sekanou je mnoho a tento pokrm se dá připravit na spoustu variací. Vyzkoušejte náš recept na sekanou s medovou polevou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 0,5 kg mletého vepřového masa
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 vejce
- 1 – 2 plátky toastového chleba
- ½ hrnku mléka
- 1 cibule
- hrst strouhanky (lze přidat dle potřeby)
- česnek dle chuti
- sůl
- Na potření:
- 2 – 3 lžíce kečupu
- 1 polévkovou lžíci medu
- 2 lžičky sušeného tymiánu nebo menší hrst čerstvého
Způsob přípravy
Plátky toastového chleba dáme do hlubšího talíře, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme maso, sůl, majoránku, kmín, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku a strouhanku.
Z toastového chleba vymačkáme mléko a nadrobíme rukou nebo natrháme vidličkou a přidáme do mísy.
Vše pečlivě prohněteme tak, aby se ingredience propojily a vznikla z nich jednolitá hmota. Tu rozdělíme na dva stejné díly a vytvarujeme z nich šišky. Ty umístíme do připraveného pekáčku a podlijeme trochou vody. Troubu předehřejeme na 190 °C.
Než se trouba rozehřeje, připravíme si směs na potření. Do hrnečku dáme kečup, med, tymián a vše dobře promícháme. Směsí potíráme za pomoci mašlovačky šišky v pekáčku. Sekanou pečeme přibližně 45 minut.
Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Výborná je ale i studená, třeba s chlebem a kyselou okurkou.