Svatební koláčky s tvarohem recept
Svatební koláčky s tvarohem se určitě nemusí péct jen na svatby. Jsou tak dobré, že si je budeme rádi dopřávat ke kávě i k čaji kterýkoliv den. Třeba k nedělní snídani nebo jako pohoštění pro návštěvy našich přátel.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 250 g tuhého másla
- 250 g sádla
- 750 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 70 g droždí
- 5 vajec
- 250 ml mléka
- špetka soli
- náplň:
- 1 vejce
- 250 g jemného tvarohu
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 lžíce cukru krupice
- na potření:
- 250 ml rumu
- 250 g másla
- cukr moučka
Způsob přípravy
Nejdříve si den předem připravíme těsto. V míse smícháme hladkou mouku s cukrem a solí. Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí a přidáme do moučné směsi. Nyní přidáme 5 žloutků a 2 bílky, nastrouhané tuhé máslo a sádlo. Vše důkladně uhněteme v hnětači.
Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme do druhého dne. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň tak, že tvaroh, cukr, vanilkový cukr a 1 žloutek ušleháme v hladký krém.
Druhý den si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme placku silnou asi 4 mm. Nakrájíme čtverečky velké asi 5 x 5 cm. Doprostřed každého čtverce lžičkou položíme náplň a zavážeme ho do šátečku. Připravené koláče naskládáme na máslem vymazaný plech a v předehřáté troubě je pečeme asi čtvrt hodiny až zrůžoví.
Upečené koláče potřeme rumem, ve kterém jsme rozpustili máslo. Úplně nakonec koláčky posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.