Třešňový trhanec recept
Ideální snídaně nebo svačina pro letní dny, kdy jsou třešně běžně dostupné v obchodech, na trzích nebo v zahradách. Sladká chuť červených bobulek zlepší strávníkům náladu a den bude hned veselejší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g zralých třešní
- 120 g polohrubé mouky
- 200 ml smetany na vaření
- 3 vejce
- 40 g krupicového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 50 g másla
- moučkový cukr na posypání
Způsob přípravy
Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyklepneme do mísy, přidáme smetanu, mouku, sůl a vymícháme hladké těsto, které by nemělo být příliš řídké. Z bílků a lžíce krupicového cukru ušleháme pevní sníh. Ten opatrně smícháme s umytými a vypeckovanými třešněmi a přidáme do základu těsta.
Na větší pánvi necháme rozpustit máslo a vlijeme těsto. Až je spodní strana těsta pevná, trhanec obrátíme a opečeme i z druhé strany. Nakonec ho za pomoci dvou vidliček roztrháme, přidáme lžíci másla, pocukrujeme a ještě dvě, tři minuty opékáme.
Hotový trhanec podáváme posypaný skořicí smíchanou se zbytkem krupicového cukru a trochou moučkového cukru.