Sdílet:

Vepřo knedlo zelo recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření180 minPočet porcí4 porce

Vepřo knedlo zelo patří k nepostradatelným pokrmům české kuchyně, který si získal srdce mnoha lidí jak v domácnostech, tak v restauracích. K získání osvědčeného receptu na tento oblíbený pokrm jsme se obrátili na šéfkuchaře naší oblíbené restaurace. Díky jeho tipům a trikům si můžete být jisti, že vaše maso bude šťavnaté, knedlíky právě tak, jak mají být, a zelí dokonale ochucené. Připravte se, že tento nedělní oběd se stane vaším novým oblíbeným jídlem!
(celý recept)

Ingredience receptu

  • krkovice 1,25 g vcelku
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • kmín 2 ČL čerstvě drcený
  • česnek 5 stroužků prolisovaný
  • cibule 2 ks nakrájená nadrobno
  • vepřové sádlo 100 g
  • mouka pšeničná hladká 1 PL na zaprášení
  • NA KNEDLÍKY
  • mouka pšeničná hrubá 1 kg
  • sůl 1 špetka
  • vejce 1 ks
  • droždí čerstvé 20 g
  • krupicový cukr 1 špetka
  • mléko 500 ml vlažné
  • rohlíky 1 ks nakrájený na kostičky
  • sádlo na potření
  • NA ZELÍ
  • zelí kysané 1 bal
  • vepřové sádlo 2 PL
  • slanina 100 g nakrájená na špalíčky
  • cibule 2 ks nakrájená nadrobno
  • kmín drcený
  • krupicový cukr 4 PL
  • ocet 100 ml
  • sůl
  • mouka pšeničná hrubá 2 PL na zaprášení


Způsob přípravy

Zahřejte troubu na 140°C. Maso z krkovice osolte, opepřete a obalte kmínem a rozmačkaným česnekem. Umístěte ho do pekáče na kostičky nakrájené cibule, přidejte kousek sádla a zalijte hrnkem teplé vody. Pečte přibližně tři hodiny, dokud maso nebude měkké.

Pro knedlíky smíchejte v míse mouku, sůl, vejce, droždí, trochu cukru a mléko. Nechte směs chvilku odpočinout.

Poté vypracujte hladké těsto, vmíchejte nadrobno nakrájený rohlík a nechte těsto vykynout. Formujte z těsta válečky a vařte je ve vřící vodě po dobu 18 minut, v polovině vaření je otočte. Po uvaření knedlíky propíchněte, aby z nich unikla pára.

Pro dosažení lahodné chuti knedlíky po uvaření potřete trochou sádla.

Na přípravu zelí nakrájejte zelí a nevyhazujte jeho lák. Na rozpáleném sádle zpěňte slaninu, cibuli a kmín, přidejte zelí a zalijte ho lákem. Přiveďte k varu, pak přimíchejte cukr, ocet a sůl a vařte 15 minut.

Za 15 minut přisypte do zelí hrubou mouku a vařte dalších 15 minut. Zelí by mělo být sladké, lesklé a mít středně hustou šťávu. Dbejte na to, aby zelí nebylo převařené.

Po upečení maso vyndejte z trouby a nechte ho odpočívat 15 až 20 minut. Díky tomu se šťáva v masu rovnoměrně rozloží.

Nakrájejte maso na plátky tlusté přibližně 1,5 cm. Maso by mělo být šťavnaté, měkké s křupavou kůrčičkou.

Pekáč s masem postavte na plotnu a zahřejte. Nechte vypečenou šťávu s cibulí odpařit, přidejte mouku a lehce ji opražte. Zalijte vodou a vařte asi 20 minut.

Na talíř nejprve nandejte zelí, pak přidejte knedlíky potřené sádlem, které můžete nakrájet nití nebo nožem. Na zelí (nebo i knedlíky) položte dva plátky masa s kůrčičkou nahoru.

Celé to zalijte vypečenou šťávou, která pokrmu dodá tu správnou chuť. Šťávu rozprostřete přes maso i zelí.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vepřo knedlo zelo recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Vepřo knedlo zelo.
Nebo hledejte podobné podle části názvu vepřo knedlo zelo .
Hledat podobné recepty na internetu jako Vepřo knedlo zelo

Kde najít informace



×