Kopřivový špenát recept
K typicky jarním rostlinkám patří určitě i kopřiva. Ta má široké využití v kuchyni i v domácí lékárně. Přidat se dá do salátu, nádivky, smoothie nebo se z ní dá připravit špenát. Jak na to?
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 velké hrsti kopřivových výhonků (sbíráme jen mladé a svěží exempláře)
- 1 cibule
- 3 - 4 stroužky česneku
- 1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- pepř
- 1 zakysaná smetana
Způsob přípravy
Kopřivy spaříme horkou vodou, necháme důkladně okapat a poté je pokrájíme na menší kousky.
Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Česnek očistíme, polovinu nakrájíme na plátky, polovinu prolisujeme a vše najednou vsypeme do pánve. Chvíli restujeme, dokud cibulka nezesklovatí a česnek se nerozvoní. Pak přisypeme nakrájené kopřivy a opět restujeme.
Když kopřivy změknou, přilijeme k nim zakysanou smetanu, krátce směs prohřejeme, špenát dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme ho jako přílohu k masu nebo v kombinaci s vejcem uvařeným natvrdo.