3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Venku přituhuje a dokonce i ti nejotužilejší oblékají zimní bundy. Advent s sebou přinesl mrazy a sněhové přeháňky. My pro vás ale máme návod na jídlo, které vás zahřeje i v mrazivých dnech.

Dnes to nebude pro vegetariány. Podává se bůček, který nabízí aktuální Kaufland leták za velmi výhodnou cenu. Tučné maso vás rychle prokrví a zbarví vaše tváře do červena. Jak jej ale připravit? Inspirujte se následující trojicí receptů!

Klasice se nic nevyrovná


Bůček si nejčastěji spojujeme s cibulí a česnekem. Ani my se jí nevyhýbáme, ale dnes si tento tradiční recept vylepšíme o marinádu z kečupu a šalvěje.

Na bůček s kečupovou marinádou potřebujete:



  • 1 kg vepřového bůčku,

  • 1 palici česneku,

  • 5 ks cibule,

  • 1 lžičku papriky,

  • sůl,

  • kmín,

  • šalvěj,

  • vývar na podlévání.


Bůček omyjte, pečlivě osušte a horní vrstvu tuku nakrájejte na mřížku. Polovinu česneku prolisujte a tu druhou nakrájejte na jemné plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka.

Maso okmínujte, osolte a do zářezů vložte plátky česneku. Bůček položte do pekáče kůží dolů a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Takto ho pečte 30 minut a mezitím si připravte marinádu na potření.

Marinádu získáte smícháním kečupu, šalvěje a zbytku česneku. Se šalvějí to nepřežeňte – má výraznou chuť a při velkém množství marináda zhořkne. Marinádu osolte a opepřete podle chuti.

Po půl hodině vyndejte maso a potřete ho marinádou. Bůček zasypejte cibulí a podlijte vývarem a pečte dalších 90 minut při teplotě 150 °C. Podávejte se špenátem, bramborovým knedlíkem a přelité výpekem.

Americká grilovaná klasika – seznamte se s burnt ends


Burnt ends, neboli upečené kostky bůčku, se v Americe podávají na grilu. My si je ale připravíme v troubě. Kouřovou chuť masu dodá maldonská uzená sůl. Na recept si připravte tyto suroviny:


  • 2 kg bůčku,

  • 2 lžíce olivového oleje.


Na suchý rub (suchou marinádu) potřebujete:


  • ¼ hrnku třtinového cukru,

  • 3 lžíce uzené soli,

  • 1 lžičku mletého pepře,

  • ½ lžičky drceného česneku,

  • ½ lžičky sušené cibule.


A nakonec ingredience na omáčku:


  • 1 hrnek BBQ omáčky,

  • 4 lžíce másla,

  • ½ hrnku medu.


Postup je jednoduchý. Bůček nařežte na centimetrové kostky a obalte ve směsi z koření na rub a olivového oleje. Maso dejte do trouby vyhřáté na 130 °C a kostky pečte tři hodiny. Kostky by na konci měly být temně červené, ale ne spálené.

Mezitím si připravte omáčku. BBQ a med zahřejte a lehce zkaramelizujte. Nakonec do omáčky přidejte kostky másla, které dodají omáčce jemnou sametovou chuť.

Kostky masa vyndejte a obalte v omáčce. Teplotu v troubě snižte na 100 °C a pečte hodinu zakryté alobalem. Nakonec maso vyndejte a nechte 15 minut dojít. Na konci musí být příjemné na skus. K burnt ends se hodí salát s limetkou, která zjemní tučnou chuť masa.

To nejlepší nakonec


Poslední recept vypadá nejsložitěji, ale je nejjednodušší ze všech. Stačí vám k němu tyto suroviny:


  • 1,5 kg bůčku,

  • čerstvý tymián,

  • 1,6 kg sádla,

  • 4 bobkové listy,

  • 2 celé skořice,

  • 6 kuliček nového koření,

  • 2 lžičky celého pepře.


Bůček důkladně nasolte a obalte čerstvým tymiánem. Takto připravené maso zabalte do fólie a nechte přes noc v lednici marinovat

Druhý den si troubu rozehřejte na 100 °C a rozehřejte sádlo. Přidejte do něj koření a zahřejte na 85 °C. Do takto připraveného sádla vložte bůček a pečte pomalu v troubě 3,5 hodiny.

Maso vyndejte a sádlo si slijte stranou. Troubu nastavte na maximální teplotu, maso vraťte zpátky na tak dlouho, aby se na něm udělala křupavá kůrka. Bůček nakrájejte na jemné plátky a podávejte s jablečnou omáčkou.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako 3 y na lákavé pochoutky, které vás zahřejí.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: lákavé, pochoutky,, které, vás, zahřejí.

Kde najít informace



×