3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí
Venku přituhuje a dokonce i ti nejotužilejší oblékají zimní bundy. Advent s sebou přinesl mrazy a sněhové přeháňky. My pro vás ale máme návod na jídlo, které vás zahřeje i v mrazivých dnech.
Dnes to nebude pro vegetariány. Podává se bůček, který nabízí aktuální Kaufland leták za velmi výhodnou cenu. Tučné maso vás rychle prokrví a zbarví vaše tváře do červena. Jak jej ale připravit? Inspirujte se následující trojicí receptů!
Klasice se nic nevyrovná
Bůček si nejčastěji spojujeme s cibulí a česnekem. Ani my se jí nevyhýbáme, ale dnes si tento tradiční recept vylepšíme o marinádu z kečupu a šalvěje.
Na bůček s kečupovou marinádou potřebujete:
- 1 kg vepřového bůčku,
- 1 palici česneku,
- 5 ks cibule,
- 1 lžičku papriky,
- sůl,
- kmín,
- šalvěj,
- vývar na podlévání.
Bůček omyjte, pečlivě osušte a horní vrstvu tuku nakrájejte na mřížku. Polovinu česneku prolisujte a tu druhou nakrájejte na jemné plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka.
Maso okmínujte, osolte a do zářezů vložte plátky česneku. Bůček položte do pekáče kůží dolů a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Takto ho pečte 30 minut a mezitím si připravte marinádu na potření.
Marinádu získáte smícháním kečupu, šalvěje a zbytku česneku. Se šalvějí to nepřežeňte – má výraznou chuť a při velkém množství marináda zhořkne. Marinádu osolte a opepřete podle chuti.
Po půl hodině vyndejte maso a potřete ho marinádou. Bůček zasypejte cibulí a podlijte vývarem a pečte dalších 90 minut při teplotě 150 °C. Podávejte se špenátem, bramborovým knedlíkem a přelité výpekem.
Americká grilovaná klasika – seznamte se s burnt ends
Burnt ends, neboli upečené kostky bůčku, se v Americe podávají na grilu. My si je ale připravíme v troubě. Kouřovou chuť masu dodá maldonská uzená sůl. Na recept si připravte tyto suroviny:
- 2 kg bůčku,
- 2 lžíce olivového oleje.
Na suchý rub (suchou marinádu) potřebujete:
- ¼ hrnku třtinového cukru,
- 3 lžíce uzené soli,
- 1 lžičku mletého pepře,
- ½ lžičky drceného česneku,
- ½ lžičky sušené cibule.
A nakonec ingredience na omáčku:
- 1 hrnek BBQ omáčky,
- 4 lžíce másla,
- ½ hrnku medu.
Postup je jednoduchý. Bůček nařežte na centimetrové kostky a obalte ve směsi z koření na rub a olivového oleje. Maso dejte do trouby vyhřáté na 130 °C a kostky pečte tři hodiny. Kostky by na konci měly být temně červené, ale ne spálené.
Mezitím si připravte omáčku. BBQ a med zahřejte a lehce zkaramelizujte. Nakonec do omáčky přidejte kostky másla, které dodají omáčce jemnou sametovou chuť.
Kostky masa vyndejte a obalte v omáčce. Teplotu v troubě snižte na 100 °C a pečte hodinu zakryté alobalem. Nakonec maso vyndejte a nechte 15 minut dojít. Na konci musí být příjemné na skus. K burnt ends se hodí salát s limetkou, která zjemní tučnou chuť masa.
To nejlepší nakonec
Poslední recept vypadá nejsložitěji, ale je nejjednodušší ze všech. Stačí vám k němu tyto suroviny:
- 1,5 kg bůčku,
- čerstvý tymián,
- 1,6 kg sádla,
- 4 bobkové listy,
- 2 celé skořice,
- 6 kuliček nového koření,
- 2 lžičky celého pepře.
Bůček důkladně nasolte a obalte čerstvým tymiánem. Takto připravené maso zabalte do fólie a nechte přes noc v lednici marinovat.
Druhý den si troubu rozehřejte na 100 °C a rozehřejte sádlo. Přidejte do něj koření a zahřejte na 85 °C. Do takto připraveného sádla vložte bůček a pečte pomalu v troubě 3,5 hodiny.
Maso vyndejte a sádlo si slijte stranou. Troubu nastavte na maximální teplotu, maso vraťte zpátky na tak dlouho, aby se na něm udělala křupavá kůrka. Bůček nakrájejte na jemné plátky a podávejte s jablečnou omáčkou.