Ovocné a zeleninové šťávy v létě

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Denní teploty překročily třicítku, slunce pálí a žhne, začalo tolik očekávané léto. Prázdniny, dovolená, koupání a vodní sporty, opalování, výlety do přírody i za památkami, řeky, rybníky, moře, louky, lesy, hory nebo mořské pláže. Na tohle všechno jsme se netrpělivě těšili, a je to tu. Vybavíme se opalovacími krémy a repelenty, ze skříní vytáhneme letní šaty a plavky, a hurá na chaty, do stanů či hotelů, do přírody, do známých i neznámých destinací, za zábavou, poznáním, odpočinkem a relaxací.

Horké léto je příjemné. Ale příliš vysoké, až extrémní teploty nám zase tolik nesvědčí a ochrana kůže před slunečními paprsky není to jediné, na co bychom v létě měli dbát. Ano, pitný režim. Tato dvě slova slyšíme často a jistě nejen v létě. Ale především v létě naše tělo nejvíc potřebuje pravidelnou a dostatečnou zásobu tekutin. Voda. Čistá, průzračná tekutina, bez které bychom nepřežili. Ta je na dodržování pitného režimu vůbec to nejlepší. Ale to nestačí. Na chvíli zapomeňme na přeslazené limonády, které žízeň ani moc neuhasí a navíc obsahují zbytečně mnoho cukru. Stejné je to i s kupovanými džusy. Cukru a konzervantů je v nich dost, zato vitamínů a minerálů pramálo, nebo vůbec žádné.

Ovoce a zeleninu bychom měli, a to nejen v létě, konzumovat často. Obsahuje pro náš organizmus nepostradatelné látky, bez kterých by nefungoval tak jak má. Syrové ovoce a syrová zelenina je pro letní jídelníček jako stvořená. Zasytí a přesto tolik nezatíží naše trávení. Hlavně sezónní produkty, které nejsou znehodnocovány cestami přes půl zeměkoule by v našem jídelníčku neměly chybět. Můžeme je konzumovat celé, ale můžeme si z nich připravit i osvěžující a zdravé nápoje.

Vitamíny, minerály, bílkoviny, tuky a cukry. Tohle všechno najdeme ve šťávách z ovoce a zeleniny. Nápoje mohou být jednodruhové, ale můžeme kombinovat i několik druhů. Získáme tak koktejly s nepřeberným množstvím chutí. Můžeme si také vytvořit svůj vlastní nápoj z oblíbené zeleniny nebo ovoce podle vlastního výběru.


Ovocné nápoje je nejlepší konzumovat ráno nebo dopoledne. Jsou totiž kromě jiného i zdrojem energie potřebné k posílení a regeneraci organizmu. Takže čerstvá ovocná šťáva podaná se snídaní je ideální začátek dne.

Nejčastější ovoce k přípravě šťávy: jablka, hrušky, pomeranče, grepy, citrony, jahody, maliny, ostružiny, rybíz, ananas, grapefruit a mnohé další.

Zeleninové šťávy můžeme konzumovat kdykoliv během dne. A mnozí netušíme, že můžeme použít i zeleninu, o které bychom to nikdy dřív neřekli.

Nejčastější zelenina k přípravě šťávy: mrkev, okurka, červená řepa, rajčata, petržel, řapíkatý celer, zelí, celer, cuketa, všechny druhy melounu a další.

Připravená ovocná či zeleninová šťáva vydrží v ledničce až 24 hodin, nejlepší ale je vypít ji hned čerstvou.

Někteří výživoví poradci radí, že je lepší, připravit si ovocnou nebo zeleninovou šťávu, ale nekombinovat zeleninu s ovocem. A jiní to považují nejen za možné, ale dokonce za vhodné. Je asi na vás, co si připravíte, jaký poměr surovin vám bude vyhovovat. Ovocné a zeleninové šťávy můžeme také ředit vodou.

Jako vždy, i u těchto zdravých a čerstvých nápojů platí to známé, všeho s mírou. Jedna sklenička denně nám rozhodně prospěje. A pořád platí, že čistá voda je pro letní pitný režim to nejlepší.

 


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Ovocné a zeleninové šťávy v létě, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Ovocné a zeleninové šťávy v létě.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: ovocné, zeleninové, šťávy, létě.

Kde najít informace



×