Sdílet:

Podzim v kuchyni

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Krásné podzimní období dokáže úžasně kouzlit s přírodou. Zahaluje ji do barev miliony odstínů a sluneční paprsky v kontrastu s mlhou a třpytící se rosou v trávě, to je naprosto božský pohled. Kouzlit nemusí jen podzimní počasí v přírodě, ale zakouzlit si můžeme i my doma ve své kuchyni. Tento článek vám přináší tipy na pestrá a chutná jídla, která jsou vhodná si připravovat právě v podzimních měsících.

Podzimní suroviny


1. ovoce - na podzim by v žádné kuchyni neměly chybět jablka, hrušky, švestky a hroznové víno
2. zelenina - ze zeleniny by určitě neměly chybět cukety, dýně, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), brambory, kedlubny, houby, květák, červená řepa, česnek a cibule
3. luštěniny a obiloviny - pohanka, jáhly, oves, rýže, čočka, hrách a fazole, to vše tvoří základ podzimní kuchyně
4. ořechy a semínka - nutností jsou také lískové a vlašské oříšky, dýňová a slunečnicová semínka

Podzimní recepty


Ratatouille

Ingredience:
1 žlutá a 1 zelená cuketa
2 - 3 batáty (můžeme použít normální brambory)
1 paprika
1 cibule
1,5 hrnku rajčatové omáčky
olej

Postup:
Zeleninu si nakrájíme na kolečka. Kulatou zapékací mísu vymažeme olejem. Rajčatovou omáčku můžeme buď koupit, nebo si ji vytvořit sami (protlak, česnek, olivový olej, sůl, provensálské koření). Omáčku promícháme s nakrájenou zeleninou. Kolečka zeleniny v omáčce na střídačku skládáme do zapékací mísy do kruhu. Pečeme zakryté v předem předehřáté troubě na 200° C zhruba hodinu do změknutí zeleniny. Posledních 10 - 15 minut můžeme péct odkryté.


Dýňové rizoto

Ingredience:
menší dýně hokkaido
2 lžíce oleje
1/2 hrnku rýže
1/4 hrnku bílého vína
1/5 hrnku zeleninového vývaru
1 cibule
1 lžíce sušeného tymiánu
0,5 lžičky soli 

Postup:
Nakrájíme si cibuli a dýni na kostičky. Do hrnce si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen. Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou dusit. Do wok pánve si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova. Přidáme půl hrnku rýže, přilijeme víno a mícháme. Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme. Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru. Opakujeme do spotřebování všeho vývaru. Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota. Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).

Krásný podzim a dobrou chuť!

Ratatouille

Ratatouille


Ratatouille vypadá jednoduše, ale recept moc jednoduchý není. Rozhodně ale za zkoušku stojí. Nenechte se odradit.


Dýňová polévka

Dýňová polévka


Klasický recept na dýňovou polévku, která zahřeje a zasytí. Slupka potom může parádně strašit během halloweenu!


Dýňová polévka s chilli a smetanou

Dýňová polévka s chilli a smetanou


Ostřejší verze dýňové polévky udělá radost hlavně milovníkům pálivých jídel.


Pečená podzimní zelenina

Pečená podzimní zelenina


Jak tělo zásobit vitamíny? Zkuste tento parádní recept na pečenou podzimní zeleninu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Podzim v kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Podzim v kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: podzim, kuchyni.

Kde najít informace



×