Advent v naší kuchyni

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Letos advent začíná 3. 12. 2023, první adventní nedělí. Začne tím období, kdy se podle církve připomíná příchod starozákonních proroků, kteří svět připravovali na příchod Mesiáše. Je to čas rozjímání a také půstu, období kdy si připravujeme jen zdravá a lehká jídla. Připravuje se v tu dobu vše na Štědrý večer, kdy půst končí, a o dalších vánočních svátcích už si jen užíváme hodování.

Mnozí už máme doma zelený adventní věnec se stuhami a čtyřmi svíčkami. Adventní věnec je na rozdíl třeba od jmelí, ryze křesťanská záležitost. Čtyři fialové svíce, které se postupně zapalovaly každou další adventní neděli, měly dokonce svá jména. První svíčka je svíčka proroků - symbol naděje, druhá je betlémská - symbol lásky, třetí pastýřská - symbolizující radost a poslední čtvrtá andělská - symbol míru a pokoje. Správně bychom je měli zapalovat proti směru hodinových ručiček. Na Štědrý den se zapaluje pátá svíčka - Kristova.

Pro spoustu z nás je předvánoční čas spojený hlavně s přípravou na Štědrý večer, s chystáním dárků pro všechny blízké a také s pečením cukroví. Samozřejmě si můžeme letos koupit u cukráře cukroví hotové. Ušetří nám to spoustu času a práce. Ale nebude nám chybět byt provoněný sladkou vůní vanilky, medu a čokolády? A ta pravá vánoční atmosféra a nálada spojená právě s pečením cukroví? A nechceme mít na stole právě to cukroví podle rodinných receptů, které pekla naše maminka a které nám přivolává hezké vzpomínky na dětství?

A právě s pečením cukroví bychom měli začít první adventní neděli. Ale jestli to ještě v plánu nemáte, času i pak zbývá pořád dost. První na řadě je pečení cukroví, které potřebuje nějakou dobu na odležení. Jsou to tedy především perníčky nebo zázvorky. Po nich přichází na řadu linecké, sádlové, kokosky, vanilkové rohlíčky, pracny, ořechy a mnohé další a další druhy, které na vašem vánočním stole nesmí chybět. Úplně nakonec pak připravujeme cukroví nepečené a začínáme se zdobením.


Když máme napečeno, cukroví leží pěkně uložené v krabicích a čeká na svůj den, přijde na řadu pečení vánočky. Vánočka je nezbytný symbol Vánoc, a péci podle tradic bychom ji měly na Štědrý den, ale většinou ji pečeme den předem. A třeba v naší rodině to byla taková naše tradice, ke štědrodenní snídani jsme měli čaj nebo kávu a právě vánočku. Na Štědrý den také třeba pečeme jablečný štrůdl a připravujeme obložené chlebíčky, co utiší největší hlad při štědrodenním půstu, pokud tedy nechcete vidět zlaté prasátko.

Kromě vánočního cukroví a vánočky si o vánočních svátcích budeme pochutnávat na bramborovém salátu se smaženým kaprem, rybí polévce, houbovém kubovi, vinné klobáse a jiných dobrotách, které si doma připravíme podle své chuti a svých zvyklostí. Všechny recepty, které jsou k tomu potřeba, tu najdete. Krásné a klidné Vánoce Vám všem!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Advent v naší kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Advent v naší kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: advent, naší, kuchyni.

Kde najít informace



×