Poradíme proč byste měli jíst sezónní potraviny…
Vzhledem k tomu, že většina ovoce a zeleniny se v supermarketech objevuje celoročně, možná si říkáte, proč bychom měli jíst sezónní produkty, když všechny druhy produktů jsou většinou k dispozici neustále? Zde je několik důvodů, které vám budou silnou motivací.
1./ Sezónní produkty jsou zdravé
Matka příroda nám poskytuje živiny, které potřebujeme v každém ročním období. Například citrusové plody s vysokým obsahem vitaminu C, nebo kořenová zelenina. To vše nám pomáhá abychom si udrželi pevné zdraví během zimních měsíců, kdy se častěji vyskytují nachlazení a chřipky.
2./ Sezónní produkty chutnají lépe
Ovoce a zelenina v sezóně chutnají lépe, protože se sklízejí v naší domovině a nemusejí uměle dozrávat pod vlivem chemikálií a v umělých podmínkách. Díky tomu potraviny také vydrží delší dobu čerstvé.
3./ Sezónní produkty jsou levnější
Když zemědělci sklízejí ovoce a zeleninu, které jsou vypěstované v sezóně a lokálně, jsou náklady pro spotřebitele nižší, protože potraviny nemusí cestovat na dlouhé vzdálenosti, aby se dostaly do obchodů s potravinami.