Pozor na silné potravinové alergeny u dětí
Hlídat složení
V posledních letech se u dětí vyskytují potravinové alergie stále častěji. Příčin vzniku je opravdu mnoho a vydalo by to na samostatný článek. My se zde zaměříme na ty potraviny, které se řadí mezi velice silné alergeny. Pokud se u vašeho dítěte objeví alergická reakce, zkuste vyřadit některou z následujících potravin. Dobrou zprávou je, že mnoho alergií na potraviny s přibývajícím věkem mizí. Pokud se však u dítěte nebo u dospělého potvrdí alergie na určitý druh potraviny, je důležité se mu vyhýbat a sledovat složení kupovaných výrobků. Bohužel v mnoha výrobcích se mohou objevovat stopy alergenů, které nadělají v organismu pěknou neplechu. Pozor! Už kojící matky, by měli s opatrností konzumovat některé potraviny.
Arašídy neboli burské oříšky
Ty se řadí mezi nejsilnější alergeny, na něž jsou přecitlivělé až 4% dětí, dospělí necelé 1%. Problém s arašídy je, že jejich stopy se mohou objevovat ve velkém množství potravin. Od sušenek přes čokolády, bonbóny, ale i omáčky a mléčné výrobky. Zde je opravdu důležité kontrolovat složení výrobku na etiketách.
Mléko
V posledních letech se u dětí čím dál tím častěji objevuje alergie na bílkovinu kravského mléka laktózu. Objevuje se často už u kojenců, kde se projevuje jako drobné pupínky kolem úst a na hrudníčku. Dalším příznakem bývají bolesti bříška spojené s řídkou nazelenalou stolicí s kousky nestrávené potravy. Naštěstí většina dětí z alergie na laktózu vyroste přibližně kolem šestého roku.
Vejce
Málokdo tuší, že silným alergenem pro děti jsou i vejce. U dospělých se taková přecitlivělost objevuje vzácně. Ve většině případů alergie do 16-ti let vymizí.
Sójové boby
Sója se dětem vůbec nedoporučuje. Je to silný alergen a ještě ke všemu je geneticky modifikována. Sója také obsahuje fytoestrogeny – přírodní látky podobné ženským hormonům, které mohou způsobit předčasný růst prsů u dívek, ale také předčasný příchod puberty. Sójové mléko tedy není příliš vhodnou náhražkou kravského mléka pro děti.
Samozřejmě alergických reakcí se může objevit opravdu nespočet - např. na ovoce, čokoládu, různé ořechy, semínka, zeleninu, džusy, potravinová barviva, konzervační látky, atd.