Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V pití kávy se každý rok objevují nové a nové trendy a pro letošní podzim je v kurzu káva ovoněná kořením. Kurkumové latté má nejen krásnou zlatavou barvu, ale tento kořeněný nápoj je dobrý i pro zdraví.

Káva funguje jako rychlý ranní životabudič, ale se šálkem tohoto horkého nápoje si lze vychutnat i příjemné chvilky odpočinku nebo setkání s přáteli. V posledních letech se klade důraz na původ kávy, její kvalitu i způsob, jakým byla sklizená a pražená. Káva je k dostání v zrnech, mletá, v kapslích i granulovaná. Ať už preferujete kávu instantní nebo je vaším favoritem nápoj z kávového automatu, kurkumové latte se může stát i vaším favoritem.

I pro vegany

Základem kávy, kterou známe pod názvem latte, je nejen porce černého nápoje, ale také mléko. To může být živočišného původu, tedy kravské. Kdo se takovým produktům vyhýbá, může sáhnout po rostlinném mléku mandlovém, ovesném nebo kokosovém. Všechny tyto tři varianty budou spolehlivou náhražkou klasického mléka.

Proč kurkuma?

Před nedávnem byla hitem káva matcha latte s příměsí zeleného prášku, který se vyrábí mletím speciálního druhu zeleného čaje. Nápoj je to skvělý, ale na podzim můžeme jarní barvu vyměnit za jinou, mnohem honosnější. Za zlatou!


Kurkumu lze koupit v podobě kořene, který je vzhledově podobný zázvoru nebo jako namletý žlutý prášek. Ve východní medicíně se doporučuje konzumovat kurkumu především na podzim a v zimě. Proč? Kurkuma má zjednodušeně  řečeno protizánětlivé a protivirové účinky, a tím pádem se stává skvělou zbraní proti virózám a nachlazením, které se při změně teplot na podzim často objevují.

Žlutý prášek bychom nyní měli užívat pravidelně, ať už jako koření do pokrmů nebo ve formě nápoje. Když se spojí chuť kávy, kurkumy a přidá skořice, vznikne drink, který zahřeje tělo i duši.

Recept, jak připravit kurkumové latté


Ingredience:

40 ml espressa nebo jiného druhu silné kávy

250 ml plnotučného mléka (nebo mandlového, kokosového či ovesného)

1 lžička kokosového oleje

1 lžička kurkumového prášku

½ lžičky skořice

volitelně – špetka pepře, ½ lžičky nastrouhaného zázvoru, špetka kardamomu


Postup:

1. V rendlíku zcela rozehřejeme kokosový olej. Přidáme k němu kurkumu, skořici a dle chuti také nastrouhaný zázvor, kardamom a pepř.


2. Ke směsi přilijeme mléko, které za stálého míchání zahřejeme a nakonec horké vyšleháme napěňovačem, případně ručním mixérem.


3. Směs nalijeme do sklenice, přilijeme kávu a kdo chce, může nápoj osladit cukrem, medem nebo agávovým sirupem.

Kuřecí tikka masala

Kuřecí tikka masala


Tento indický pokrm je ovoněný spoustou druhů koření, které mu dodávají nejen chuť, ale prospěšné jsou i pro zdraví.


Mangold na kari

Mangold na kari


Listy mangoldu se zpracovávají podobně jako špenát, a díky kari koření získají orientální šmrnc.


Cuketa v kari omáčce

Cuketa v kari omáčce


Cukety jsou oblíbenou zeleninou pozdního léta, tak proč je nepřipravit v lehce pikantní kari omáčce?


Čočková polévka s kari

Čočková polévka s kari


Kari koření, jehož součástí je i kurkuma, se dá použít i do polévek. Třeba do oblíbené "čočkovky".


Kari dip

Kari dip


Hodí se k zelenině i masu. Do dipu s kari kořením se však dají směle namočit i hranolky.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: trendy, nápoj, letošního, podzimu?, kurkumové, latte!.

Kde najít informace



×