Bramborový salát recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření75 minPočet porcí6 porcí

Bramborový salát patří v mnoha rodinách k pilířům svátečního stolu. A bývá i příčinou sporů: Co do něj vlastně patří a proč? Jak má vypadat ten úplně nejlepší bramborový salát?
 
Věčný spor: Jak vypadá ten pravý bramborový salát?
 
Spor o definitivní podobu bramborového salátu, aby byl skutečně „jako od maminky“ už narušil nejedny původně idylické Vánoce dvojic hospodařících čerstvě ve společné domácnosti. A snažících se vytvořit tu pravou sváteční náladu vlastními silami bez asistence rodičů.

Jak má vypadat správný salát, aby byl jednoduše vynikající a v souladu s tradicemi, to je v dnešní době velmi zapeklitá otázka. Odkaz na historické tradice nám přitom v tomto směru příliš nepomůže.

Už Magdalena Dobromila Rettigová sice připravovala salát, jehož základ tvořily právě brambory. K nim přidala zbytky telecí pečeně, cibuli a majonézu. S dnešní podobou bramborového salátu tak její verze mnoho společného neměla. Kde hledat kořeny našeho klasického receptu?

Kapr se původně jedl jako pečený s brambory, rozšířený byl i tzv. kapr načerno s knedlíkem. Salát se objevil až následně. Některé prameny hledají inspirační zdroj tuzemské tradice v Rusku, ovšem zásluhou belgického či snad francouzského kuchaře, jiní se odvolávají na rakouský původ.

Mezinárodní inspiraci nasvědčuje i to, že česká kuchyně rozhodně není jediná, která bramborový salát „zná“. Připravují ho totiž i kuchaři v Německu, běžně se objevuje také v Rusku, ve Velké Británii, ale i v USA. V jednotlivých gastronomických okruzích se chystá v celé řadě různých obměn teplý i studený.

Plnohodnotnou součástí sváteční tradice se však bramborový salát v českých zemích stal nakonec poměrně pozdě. Zmínky v tisku lze vysledovat na počátku 20. století. Podle některých zdrojů se tak stalo až ve 30. letech, další prameny ale uvádějí první recepty na bramborový salát s majonézou blízký soudobému pojetí dokonce z roku 1924.

Rady jak na nejlepší bramborový salát jako od maminky
 
V případě, že máte rádi bramborový salát více kompaktní, zvolte škrobnaté brambory, tedy ty, které v obchodě najdete jako varný typ C. Uvařte je také více, budou měkké a salát vytvoří po smíchání požadovanou strukturu.

Naopak takzvané salátové brambory ochotněji drží tvar. Jedná se o varný typ A a některými zdroji bývá důsledně doporučován.

Použité suroviny můžete variovat. Řada lidí je zvyklá přidávat měkký salám, což je mimochodem pozůstatek sekularizace Vánoc. Obvyklou součástí bramborového salátu je v některých rodinách i celer, případně se přidává hrášek, a to sterilovaný, mražení či čerstvý.

Některé recepty zahrnují rovněž kapary. Mnozí kuchaři také nedají dopustit na jablka, případně tradiční bramborový salát inovují kukuřicí. Fantazii se skutečně meze nekladou a jediný správný recept na salát neexistuje. Vyhýbat se nemusíte ani exotickým surovinám, do salátu se přidává dokonce i avokádo.

V hojné míře zejména ti, kteří dbají o štíhlou linii, klasickou majonézu nahrazují jogurtem. Případně se v některých receptech objevuje i tatarská omáčka.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 1 kg brambor
  • 5 vajec
  • 1 majonéza
  • sůl
  • pepř
  • 3 kyselé okurky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hořčice


Způsob přípravy

Uvařte brambory ve slupce. Měly by být úplně měkké, což potrvá přibližně 30 minut. Následně nechte vychladnout. Před přípravou štědrovečerní večeře si můžete pomoci tím, že pro vychlazení odnesete hrnec na balkon nebo ho dáte za okno.

Připravte si vhodnou mísu nebo hrnec. Pokrájejte brambory nadrobno. Uvařte mrkev, natvrdo uvařte také vejce. Následně oboje pokrájejte na kostičky a přidejte k pokrájeným bramborám.

Přidejte pokrájené okurky a nadrobno nakrájenou cibuli. Právě cibule patří skutečně až na samý závěr. Oxidací na vzduchu by totiž mohla zhořknout a salát vám tak zkazit.

Vmíchejte majonézu a hořčici. Podle chuti dochuťte solí a pepřem. Stejně tak můžete přidat lák z okurek nebo opět ryze podle chuti i trochu octa. Ten salát navíc nejen ochutí, ale i „podrží“ z hlediska trvanlivosti.

Následně nechte před podáváním salát alespoň několik hodin odležet, ideálně přes noc.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bramborový salát recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Bramborový salát.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bramborový salát .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bramborový salát

Kde najít informace



×