Citronový koláč recept
Citronový koláč můžete ozdobit moučkovým cukrem jako my, nebo třeba šlehanou smetanou či citronovou polevou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 citron
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 100 g Hery
- 150 ml zakysané smetany
- rostlinný olej
- 2 lžíce cukru moučka
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse ušleháme vejce s krupicovým cukrem, přidáme vanilku, 2 lžíce šťávy z citronu a lžičku nastrouhané citronové kůry. Přidáme změklou Heru a důkladně prošleháme.
Nakonec do mísy postupně přidáváme mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Koláčovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Těsto do formy rozprostřeme a v předehřáté troubě koláč pečeme asi půl hodiny. Špejlí vyzkoušíme, zda je rovnoměrně upečený, a necháme ho vychladnout.
Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem.