Sýrový nákyp s květákem recept
Sýrový nákyp s květákem je výborné teplé zeleninové jídlo. Může to být samostatný pokrm, nebo přidáme čerstvé pečivo či vařené brambory jako přílohu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 květák
- 4 vejce
- 60 g strouhaného eidamu
- rostlinný olej
- bešamel:
- 250 ml vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- špetka muškátového oříšku
- zelená petrželová nať
- mořská sůl
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Květák rozebereme na malé růžičky a ty uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Mezitím si připravíme bešamel. Na vyšší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání osmažíme světlou jíšku. Tu pak zalijeme vývarem a povaříme 10 až 20 minut do zhoustnutí. Hotový bešamel okořeníme muškátovým oříškem a trochu osolíme.
Uvařený květák scedíme, přidáme rozšlehané žloutky, nastrouhaný sýr a bešamel. Promícháme, trochu osolíme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Zapékací mísu vymažeme olejem a naplníme květákovou směsí.
V předehřáté troubě pak nákyp zapečeme až začne měnit barvu dozlatova. Pak mísu odstraníme z trouby a můžeme hotové jídlo podávat.