Houbová polévka z lišek obecných recept
Pochutnejte si na smetanové polévce z kulinářsky velmi ceněné houby. Lišky obecné se vyznačují jemnou štiplavou a pepřovou chutí. Další z výhod těchto delikátních hub je, že nebývají nikdy červivé.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 velké hrsti čerstvých lišek
- 40 g másla
- 3 kulaté šalotky
- 4 středně velké brambory
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- mořská sůl, kmín a čerstvě namletý pepř
- větvička hladkolisté petržele
- 1–2 lžíce lihového octa
- 1 lžička cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- čerstvě nasekaná hladkolistá petrželka či kopr
Způsob přípravy
Na začátku vaření si důkladně očistíme houby, omyjeme a osušíme. Zhruba ⅓ lišek si odložíme stranou a necáme na dozdobení. Zbylé lišky nakrájíme na menší kousky a dáme vařit
Oloupeme si brambory a nakrájíme e na kostičky. Poté si oloupejte šalotku a nakrájejte ji na malé kostičky.
V hrnci si rozehřejeme 20 g másla, přidáme šalotku a necháme ji za stálého míchání zesklovatět. Po chvilce přidejte brambory, zasypte lžící mouky a vše orestujeme zhruba 3 minuty. Polévku zalijte horkou vodou a přidejte houby a celou větvičku hladkolisté petržele.
Přidejte koření a nechte polévku pozvolna vařit dokud brambory a lišky nebudou měkké, což je zhruba 15 minut. Jakmile je polévka hotová stáhněte ji z ohně, vyjměte větvičku petržele a vmíchejte zakysanou smetanu. Nakonec polévku dochutíme octem, cukrem a případně solí a pepřem.
Na pánvi si rozpusťte zbylé máslo a přidejte jednu šalotku nakrájenou na jemno a nechte orestovat dozlatova. Potom přidejte odložené lišky a za stálého míchání je orestujte. Polévku servírujte s hladkolistou petrželí a restovanými liškami.